L’Antic Museu de Reproduccions Artístiques llueix al Museu de Maricel

Com si d’un homenatge pels seixanta anys de la mort de Joaquim Folch i Torres (1886-1963) es tractés, els Museus de Sitges han inaugurat una de les exposicions més esperades instal·lada a la planta baixa del Museu de Maricel: ‘Models de bellesa. L’antic Museu de Reproduccions artístiques‘. Una mostra que, a més d’exhibir prop de dues-centres obres d’una singular col·lecció artística, recorda les circumstàncies en què van arribar a Sitges, l’espai on van ser ubicades i l’artífex d’aquell trasllat, Folch i Torres, primer director del Museu del Cau Ferrat.

Cal reconèixer la gran visió que Joaquim Folch i Torres va tenir en el moment d’obrir el Cau Ferrat com a museu públic l’any 1933. De fet, és seu “un text preciós on diu que si aquest museu senzillament es queda així, obrint la porta del Cau Ferrat tal com la va deixar Rusiñol, aquest quedarà desfasat com aquelles caixes de vidre amb papallones de colors, plenes de borrissol”, recorda el comissari de l’exposició i cap de col·leccions dels Museus de Sitges Ignasi Domènech en una entrevista a Radio Maricel.

I va ser així com Folch i Torres va tenir la percepció clara que al Cau Ferrat “calia dinamitzar-lo, donant-li recursos com tallers de restauració, sala d’exposicions temporals”, afegeix Domènech, “un espai perquè creixés, i amb aquesta idea va llogar el Palau de Maricel creant un espai que el juny de 1936 va ser declarat museu secció del Cau Ferrat amb motiu de la seva inauguració”.

Un acte multitudinari amb el qual Maricel estava cridat a eixamplar l’espai artístic del Cau Ferrat amb una nova col·lecció, però que poques setmanes més tard va estroncar l’esclat de la Guerra Civil. “Tot aquest projecte, com tantes coses en aquest país, se’n va anar en orris i no va tenir continuïtat”, apunta el comissari, “i les peces portades des de Barcelona a Sitges que conformen ara l’exposició i que no eren res més que una extensió del Cau Ferrat a l’edifici del davant queden congelades en el temps i guardades allà dintre, sense cap mena de sentit, fins a la creació del Consorci del Patrimoni de Sitges”.

I una vegada desvetllats aquests tresors a l’interior del Palau de Maricel calia descobrir “d’on havien sortit totes aquestes peces al mateix temps que s’intentava explicar un dels projectes més importants de la història de la cultura catalana de finals del segle XIX a principis del XX que és el Museu de Reproduccions Artístiques”, ha remarcat Ignasi Domènech.

Una col·lecció que l’any 1936 Joaquim Folch i Torres va instal·lar al Palau de Maricel i que té una intencionalitat i uns orígens poc coneguts pels visitants dels Museus de Sitges.

Arran del gran impacte de l’Exposició Universal de Barcelona (1888) i de la influència dels nous corrents artístics de l’època, la ciutat comtal va acollir l’any 1891 l’inèdit Museu de Reproduccions com una iniciativa museística en què es volia reunir una col·lecció de peces emblemàtiques de la història de l’art per tal de fer-les accessibles al gran públic.

El seu fons artístic va ser inicialment traslladat a l’edifici del Parlament de Catalunya per Josep Puig i Cadafalch l’any 1908 i parcialment ubicat al Palau de Pedralbes durant la República. Fins que Folch i Torres assolí el trasllat al Palau de Maricel de les peces pertanyents a la col·lecció d’arts decoratives l’any 1935, sent exposades algunes d’aquestes obres en diferents espais del palau. Un espai que va permetre la seva preservació durant de la Guerra Civil Espanyola.

De tot el conjunt de peces dipositades a Sitges, la nova mostra ‘Models de bellesa. L’antic Museu de Reproduccions Artístiques’ n’exhibeix moltes d’elles a la planta baixa del Museu de Maricel fins al 13 d’octubre de 2024. Un viatge per la història de l’art de la mà de les arts del vidre, de la ceràmica, de l’esmalt, del ferro i de la porcellana, al costat de l’escultura, del moble i del mosaic, entre altres tècniques.

Imatges de l’exposició ‘Models de bellesa. L’antic Museu de Reproduccions Artístiques’ al Museu de Maricel

En total se n’exposen prop de dues-centes peces concebudes com a reproduccions d’obres mestres en diferents àmbits. Totes elles imitant l’original, sí, però amb un nivell de qualitat artístic mai vist fins ara al nostre país.

Una mostra que ha permès tornar a obrir la planta baixa del Museu de Maricel al mar i deixar així que la llum natural entri a la sala d’exposicions a través del seu mirador.

Imatges de l’exposició ‘Models de bellesa. L’antic Museu de Reproduccions Artístiques’ al Museu de Maricel

Aquesta exposició, inaugurada a finals de 2023, té previstes moltes activitats a banda de les habituals visites guiades.

La primera d’elles ha estat la Peça del Mes de desembre que ha tingut com a protagonistes els dos retrats fets en mosaic de l’emperador Justinià. Un acte que ha anat a càrrec de Francesc-Xavier Mingorance i on s’ha posat atenció tant als originals, conservats a Ravenna (Itàlia), com a les dues magnífiques reproduccions fetes a Venècia a finals del segle XIX.

Entorn d’aquestes dues peces, els Museus de Sitges tenen prevista una segona activitat oberta als més petits. Es tracta d’un taller familiar dedicat al mosaic que tindrà lloc a l’Escola Pia el dissabte 13 de gener.

Per davant tenim encara diversos mesos per visitar i participar de les activitats dedicades al Museu de Reproduccions Artístiques. Descobriu-les a través de les nostres xarxes socials. Us hi esperem!

‘Models de bellesa’. Recull de premsa

Soler i Marcé, Albert. ‘L’antic Museu de Reproduccions Artístiques s’exhibeix a Maricel’, a: L’Eco de Sitges, 07/12/2023, p. 32.
‘Exposició Models de bellesa. Antic Museu de Reproduccions Artístiques, Museus de Sitges’, a: VisitSitges, 16/12/2023. https://www.visitsitges.com/ca/exposicio-models-de-bellesa-antic-museu-de-reproduccions-artistiques-museus-de-sitges/
‘El Museu de Maricel exposa la més completa col•lecció de l’Antic Museu de Reproduccions Artístiques’ [en línia], a: Eixdiari, 18/12/2023. https://www.eixdiari.cat/cultura/doc/109764/el-museu-de-maricel-exposa-la-mes-completa-colleccio-de-lantic-museu-de-reproduccions-artistiques.html
‘El Museu de Maricel exhibeix la col·lecció de l’Antic Museu de Reproduccions Artístiques’ [en línia], a: Bonart, 19/12/2023. https://www.bonart.cat/ca/n/44280/el-museu-de-maricel-exhibeix-la-colleccio-de-lantic-museu-de-reproduccions-artistiques

Crèdits fotogràfics
© Arxiu Fotogràfic del Consorci del Patrimoni de Sitges

Autor
Xavier Garcia, Bibliotecari dels Museus de Sitges

Ajuda’ns a difondre-ho

Publicada

a

, ,

per

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d