Experiències d’estiu als Museus de Sitges

Les temperatures d’aquest estiu conviden, més que mai, a fugir del sol durant les hores centrals del dia i gaudir de la fresca a les acaballes de la tarda i fins ben entrada la nit.

Dies llargs i nits curtes que resulten especialment idònies per fruir d’experiències a la vora del mar. Plans com els proposats pels Museus de Sitges, amb vetllades a cel obert per assaborir el bo i millor de la cuina marinera, tasts de vins per delectar-se amb la bressolada de la mar, visites nocturnes a conjunts monumentals, un concert a un històric santuari o una sessió de cinema sota el cel sitgetà, recorreguts per un conjunt monumental culminats amb un tast de malvasia o fins i tot una trobada per l’observació d’estels a tocar de la Mediterrània.

Sis propostes diferents que formen part del Sitgestiu 2022 i que han estat organitzades amb la col·laboració d’Agisitges, la Confraria de Pescadors de Sitges, el CIM-Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges, el Sitges Film Festival i l’Observatori Astronòmic del Garraf.

Vine als Museus de Sitges i gaudeix de les noves experiències d’estiu!

Capvespre de lluna plena a Maricel

L’observació del cel estrellat des del Palau de Maricel és particularment espectacular durant les nits d’estiu. La lluna plena i la mar en calma ofereixen les condicions perfectes per fixar la mirada en el firmament i gaudir de cada detall amb un regust a malvasia de Sitges.

Aquesta experiència us permetrà conèixer el conjunt de Maricel com no l’havíeu vist mai, traslladant-vos a la seva època de màxima esplendor i descobrint la història dels seus creadors: el col·leccionista i filantrop Charles Deering, l’enginyer i promotor de l’obra Miquel Utrillo i l’autor del conjunt escultòric de la façana Pere Jou.

Una visita a un dels conjunts artístics i monumentals més importants de Sitges que culminarà al claustre de l’edifici amb un tast de malvasia amb vistes al mar i amb la lluna plena com a convidada d’excepció.

Data: 15 juliol i 12 d’agost a partir de les 21 h.
Espai: Palau de Maricel. Carrer Fonollar, 7. Sitges
Condicions: Preu: 12 €. Reserva prèvia a través de la web

El Sitges més mariner amb tast

La relació de Sitges amb la cuina marinera i la pesca tradicional compta amb nombroses referències i saboroses receptes. Des de la primera guingueta documentada, instal·lada a la vila l’any 1913, a una nostrada agrupació marinera: la Confraria de Pescadors Sitges. Una de les més antigues de Catalunya i de les poques que empra exclusivament arts de pesca artesanals.

La pesca amb tècniques tradicional, practicada per petits vaixells i a poques milles nàutiques de la costa, és un ofici antic i compromès amb la sostenibilitat que la Confraria desenvolupa conjuntament amb activitats de turisme pesquer i que ofereix productes de proximitat.

En l’experiència culinària del Sitgestiu 2022, els Museus de Sitges ofereixen una aproximació a la història d’aquest producte de qualitat en un viatge gastronòmic a través del conjunt monumental de Maricel. Una visita guiada entre el patrimoni artístic i la cultura gastronòmica que arrenca al Museu de Maricel, entre obres de l’Escola Luminista, i culmina a les terrasses del Palau de Maricel amb un tast dels productes de la Confraria.

Data: 22 juliol i 19 d’agost a partir de les 19 h.
Espai: Palau de Maricel. Carrer Fonollar, 7. Sitges
Condicions: Preu: 23 €. Reserva prèvia a través de la web

Malvasia, l’art entre el mar i el cel

Una de les iniciatives enològiques més innovadores de Catalunya la porta a terme el Centre d’Interpretació Malvasia de Sitges als històrics cellers de El Corral de la Vila. Espai gestionat per la Fundació Hospital Sant Joan Baptista de Sitges, amb una llarga història vinculada al conjunt de Maricel i que ens proposa una activitat cultural sobre un vi de llegenda: ‘Malvasia: l’art entre el mar i el cel’.

Un trajecte per la història d’una varietat de raïm originari de Grècia on el gust de la malvasia de Sitges i l’art dels seus museus seran els protagonistes. La crònica d’un vi des de la salinitat del mar fins a un cel inabastable que conquesta encara avui nous mercats.

Un llarg trajecte acompanyat de diverses varietats de malvasia que us deixaran un bon regust gràcies a una innovadora proposta: ‘Malvasia: l’art entre el mar i el cel‘. Activitat, realitzada en col·laboració amb el Centre d’Interpretació de la Malvasia i el Celler de l’Hospital de Sitges, que ha estat premiada com a Millor activitat enoturística cultural i social de Catalunya en els Premis Vinari 2022.

Data: 28 i 29 juliol, 25 i 26 d’agost a partir de les 20 h.
Espai: Palau de Maricel. Carrer Fonollar, 7. Sitges
Condicions: Preu: 4 €. Reserva prèvia a través de la web

Visita guiada amb concert d’orgue

Cada 5 d’agost, Sitges celebra la Festa de la Mare de Déu del Vinyet. Dos dies abans d’aquest acte litúrgic, el santuari obre les portes amb motiu d’una visita guiada que permetrà conèixer la seva història i els seus tresors artístics, com la imatge de la Mare de Déu i l’orgue del temple que interpretarà un repertori especial.

Museus de Sitges estarà present a la Festa de la Mare de Déu del Vinyet, una de les diades més emblemàtiques del calendari de la vila. La visita començarà a les 19 hores i anirà a càrrec d’AGISitges.

La ruta permetrà conèixer la història i els petits tresors del santuari i la seva simbologia en la cultura sitgetana. L’itinerari pel santuari, construït el 1727, permetrà conèixer els detalls de la nau i les capelles laterals, a més de la imatge de la mare de Déu del Vinyet. A continuació, els participants assistiran al concert d’orgue de Salva Monzó.

Data: 3 agost a les 19 h.
Espai: Santuari del Vinyet. Passeig del Doctor Gaietà Benaprés, 43. Sitges
Condicions: Preu: 12 €. Reserva prèvia a través de la web

Nits de cinema a la fresca de Sitges

Amb la programació del Sitgestiu 2022 torna una de les activitats més refrescants de les setmanes d’intensa calor: el cinema a la fresca. Sessió de cine en pantalla gegant que comptarà amb una cinta plena d’art i amb la presència de l’equip del Sitges Film Festival.

La projecció tindrà lloc a un dels llocs més emblemàtics de Sitges, el Racó de la Calma, on podreu veure la primera pel·lícula animada produïda íntegrament a partir de pintures. Un film biogràfic d’animació dedicat a un pintor avançat el seu temps: Vincent Van Gogh.

La pel·lícula titulada Loving Vincent versa sobre la vida de l’artista neerlandès i presta una particular atenció a les circumstàncies que van envoltar la seva mort l’any 1890. Una producció a partir de 65.000 fotogrames creats per 115 pintors diferents. Cinta guardonada amb el premi a la Millor Pel·lícula d’Animació en la trentena edició dels Premis del Cinema Europeu, a Berlín.

Data: 7 agost a les 22 h.
Espai: Racó de la Calma. Carrer Fonollar, 5. Sitges
Condicions: Preu: 4 €. Reserva prèvia a través de la web

Nit d’estels al Palau de Maricel

En recórrer el carrer Fonollar podem atansar-nos al mar i observar l’horitzó des d’un balcó privilegiat, situat a pocs metres sobre el mar: el Baluard de Sitges. Un lloc estratègic des d’on es defensava la costa sitgetana dels atacs de l’enemic.

Aquesta experiència us convidarà a mirar ben lluny i qui sap si entrellucar les remotes terres on van arribar tants “americanos” vinguts de Sitges. Des de l’antic baluard de Santa Caterina (actual mirador Miquel Utrillo) podreu sentir encara el tràfec dels vaixells mercants. I guiats pels estels veure el punt on mar i cel es troben.

Per aconseguir-ho, comptareu amb els instruments i l’ajuda de l’equip de l’Observatori Astronòmic del Parc del Garraf (OAG). Un telescopi i altres aparells de mesura per conèixer el cel de Sitges i els anells de Saturn, acompanyats per una copa de malvasia.

Data: 14 de juliol a les 18 h.
Espai: Racó de la Calma. Carrer Fonollar, 5. Sitges
Condicions: Preu: 12 €. Reserva prèvia a través de la web

Tornen les nits màgiques d’estiu als Museus de Sitges. La cultura del vi i la gastronomia marinera, l’observació dels estels des d’un conjunt monumental, les sessions de cinema i els concerts de música es retroben a les nits de la Blanca Subur.

Sumeu-vos a les experiències d’estiu dels Museus de Sitges!

Crèdits fotogràfics
© Arxiu Fotogràfic del Consorci del Patrimoni de Sitges

Autor
Xavier Garcia, Bibliotecari dels Museus de Sitges

Ajuda’ns a difondre-ho

Publicada

a

,

per

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d