2n Concurs literari de relat breu Antoni Sella i Montserrat organitzat pels Museus de Sitges

Fragment de La carta, de Joan Llimona i Bruguera
(cap a 1890)
Pintura a l’oli sobre taula
Museu del Cau Ferrat, Sitges. Col·lecció Santiago Rusiñol

Un museu és un espai obert a la cultura, un lloc per reflexionar i per gaudir d’experiències diverses. I de les vivències del seu públic, des d’aquells que els visiten sovint als que els descobreixen per primer cop, poden néixer infinitat de relats. Més enllà del discurs que adopta cada museu, l’interès està en donar-li la volta a la història i llegir-la en paraules del visitant.

En un profund desig per oferir-se al seu públic, els Museus de Sitges convidem periòdicament a què tothom (re)visiti tant el Cau Ferrat com el Museu de Maricel, el Palau de Maricel i la Fundació Stämpfli amb Jornades de Portes Obertes.

Però també donem una oportunitat a qui vulgui compartir la seva experiència. Aquest 2021, per segon any consecutiu, els Museus de Sitges convoquem un concurs de relats obert a tots els públics. Espai on deixar córrer la creativitat i compartir l’experiència al voltant de les obres artístiques, les exposicions permanents o temporals, i els diversos espais que hi trobeu.

Una iniciativa amb el propòsit d’impulsar enginy literari, donar a conèixer la història de les col·leccions i fer dels museus sitgetans un indret obert a tots els lectors.

2n concurs literari als Museus de Sitges

Per Sant Jordi de 2020 i en ple confinament de  la Covid-19 ens vàrem veure amb el compromís de programar un conjunt d’activitats a través de les xarxes socials per tal que,  els museus i la cultura fos un suport vers aquelles persones que estimen l’art.  Entre les activitats  vam organitzar el 1r Concurs literari de relats breus Santiago Rusiñol per públic adult i el 1r Concurs literari de relats breus Lluïsa Vidal per públic juvenil.

El concurs literari va néixer amb la voluntat de promoure les obres d’art dels Museus de Sitges a través de la literatura escrita en versió prosa entre el públic adult i juvenil, amb la finalitat de dinamitzar culturalment tant l’escriptura creativa com la visita als museus i conèixer el patrimoni sitgetà.

En la primera convocatòria del Concurs literari de relats breus Santiago Rusiñol i Lluïsa Vidal hi van participar un total de 18 relats on l’art com a fons d’inspiració, feia les delícies de la lectura.

Moment de l’entrega del Premi Toni Sella i Montserrat, dels Museus de Sitges, a la creació literària

En la segona convocatòria vàrem canviar el nom del concurs per dedicar-lo l’escriptor i periodista Antoni Sella i Montserrat, qui també va ser director dels Museus de Sitges i un gran impulsor de La Nit de premis Sitges, on deia que aquesta era la Festa Major de la cultura sitgetana. Així, doncs en la XXIV edició de la Nit de premis Sitges, el concurs va participar amb el nom de 2n Concurs literari de relat breu Antoni Sella i Montserrat.

Dues categories i més participants

Enguany han participat en la categoria Santiago Rusiñol (més de 18 anys) 23 relats, mentre que en la categoria Lluïsa Vidal (de 12 a 18 anys) han participat 2 relats.

Tots ells fan referència a les següents obres del Museu del Cau Ferrat, del Museu de Maricel, que formen part de l’Escola Luminista (Col·lecció d’Art de la Vila), i de la Fundació Stämpfli. Algunes obres s’han repetit, com ara La nena de la clavellina, de Santiago Rusiñol,  i El Moulin de la Galette, de Ramon Casas:

– Galeria blanca. Santiago Rusiñol (Museu de Maricel)
– La Pesca. Arcadi Mas i Fondevila (Museu de Maricel)
– Volume figé MNC218. Pol Bury (Fundació Stämpfli)
– Maternitat. Manolo Hugué (Museu del Cau Ferrat)
– Casa de préstecs. Santiago Rusiñol (Museu del Cau Ferrat)
– La Processó de Sant Bartomeu. Felip Masó i de Falp (Museu de Maricel)
– Toilette Matinal. Federico Zandomeneghi (Museu del Cau Ferrat)
– La nena de la Clavellina. Santiago Rusiñol (Museu del Cau Ferrat), presentat 2 vegades
– Ball al Moulin de la Galette. Ramon Casas. (Museu del Cau Ferrat), presentat 2 vegades
– Retrat del Dr. Jesús Pérez-Rosales. Francisco Ribera. (Museo de Maricel)
– La nena de la clavellina. Edifici del Cau Ferrat. Ideal de Santiago Rusiñol. (Museu del Cau Ferrat)
– El Desconsol. Josep Llimona. (Museo de Maricel)
– El reliquiari de Santa Marta. Anònim. Corona Hispànica. (Museu del Cau Ferrat)
La recol·lecció de la Malvasia. Joaquim de Miró (Museu de Maricel)
Nu amb guitarra. Ramon Casas (Museu del Cau Ferrat)
Exvot humorístic amb taula de joc. Ignasi Vilarrasa (Museu del Cau Ferrat)

Jurat local i llista de guanyadors

El jurat el van formar personatges local del món de la narrativa, el periodisme, l’ensenyament, la documentació i la història local. Com són Núria Camps, Elisenda Casanova, Maria Rosa Nogué, Roland Sierra i Andreu Bosch.

Dels relats guanyadors, el jurat ha valorat l’originalitat del text, la capacitat d’evocació de l’obra referenciada, la utilització del llenguatge i la coherència interna.

Guanyadors de la Categoria Santiago Rusiñol (més de 18 anys)

1r. Premi Santiago Rusiñol:
Cor glaçat (sobre Desconsol, de J. Llimona)
Escrit de Xavier Lahoz i Maronda

Una reflexió sobre el dolor i la creació, feta amb un llenguatge exquisit i una gran sensibilitat, des del “jo” de l’artista. Un relat original i profund. Descriu la lluita apassionada de l’artista per fer sortir la bellesa del bloc de marbre, d’una manera tan dramatitzada que sap comunicar el camí tortuós que el condueix a la bellesa.

2n. El “raig psicotròpic” del Racó de la Calma. H.P. Blavatsky
Escrit per Isidre Roset i Juan

3r. Nu amb guitarra
Escrit per Maite Sastre Alsina

Guanyadors de la Categoria Lluïsa Vidal (12-18 anys)

1r. El bar de los soñadores frustrados
Escrit per Lucia Araque Bourdet

Relat sobre el quadre del Moulin de la Galette, de Ramon Casas.
Un cant d’amor al Cau Ferrat, una història plena d’ imaginació on es sobreposen present i passat, i la intensitat de l’ art venç  la grisor del present. Un relat sorprenent i evocador.
Una forma original de revisitar la bohèmia negra dels artistes a París en el segle XIX.

2n. El record
Escrit per Manel Sabaté

El proper any continuarem impulsant aquesta iniciativa que permet connectar les nostres obres amb la imaginació dels creadors de relats i que a la vegada preserva el record d’un dels impulsors del guardó: Antoni Sella Montserrat.

Crèdits fotogràfics

© Arxiu Fotogràfic del Consorci del Patrimoni de Sitges

Autoria

Montse Curtiada, Departament d’Educació dels Museus de Sitges
i Xavier Garcia, Bibliotecari dels Museus de Sitges

Ajuda’ns a difondre-ho

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d