Una ruta monogràfica vincula la història marinera de Sitges amb el patrimoni i la gastronomia

La Torreta, el Museu de Maricel, el Baluard i Can Falç protagonitzen la ruta, que es farà dissabte 18 de maig

Tasta el Sitges més mediterrani. Del museu al plat és una activitat que té com a teló de fons el mar, la costa sitgetana, l’art i la cultura. Es realitzarà el proper dissabte, 18 de maig, amb motiu del Dia Internacional dels Museus i permetrà reviure el passat pescador de Sitges i gaudir de la seva gastronomia, tot vinculant-la al patrimoni. La ruta és una iniciativa dels Museus de Sitges i compta amb la col·laboració de la Confraria de Pescadors de Sitges i El Peix al Plat.

L’activitat es divideix principalment en dues parts. En primer lloc, la visita guiada a diversos espais d’interès i, en segon lloc, l’experiència gastronòmica. L’objectiu és aproximar els participants a la vida quotidiana d’un poble de pescadors i com aquest element va suposar un reclam per a la inspiració dels artistes de finals del segle XIX. Hi destaquen el paper de les confraries de pescadors com a entitats de cohesió social en els pobles mariners, i el paper de la dona dins les famílies dedicades a la pesca.

La visita guiada recorrerà tres punts d’interès: la Torreta, el Museu de Maricel i el Baluard. La placeta dita popularment la Torreta és el punt de partida per començar a parlar de la costa del Garraf i els orígens de la Confraria de Pescadors. Des de la Torreta es pot observar el Port d’Aiguadolç, on es troba la petita flota de barques de pesca artesanal –formada actualment per sis embarcacions i set pescadors– una de les poques de Catalunya totalment respectuosa amb el medi ambient.

Al Museu de Maricel s’oferirà una introducció a l’Escola Luminista, formada per un conjunt d'artistes –vinculats a Sitges a finals del segle XIX– que van aportar elements nous que trencaven amb la pintura vigent de taller, aferrada a temes històrics o mitològics. Aquests artistes luministes van preferir reflectir el clima, el paisatge i l'ambient de la terra que els envoltava, amb especial predilecció per copsar la llum característica de la costa mediterrània. La importància d'aquesta escola resulta cabdal com a fonament i precedent artístic del Modernisme. Es realitzarà un recorregut per les següents obres: Carrer d’en Bosch (c. 1880), de Joaquim de Miró; L’estació de Sitges (1882), de Joan Roig i Soler; Platja de Sitges (1885), de Joaquim de Miró; Platja de Sitges (1894), de Joan Batlle i Amell; Estudi de Sitges (1896), de Joan Roig i Soler; Dones a la platja (1898), d’Arcadi Mas i Fondevila; Vista del Baluard i de la platja des del Greco (1908), de Joaquim de Miró; una caixa de mariner del segle XVIII, i un maqueta de vaixell d’exvot.

Davant la Parròquia, s’explicarà que als anys 20 del segle passat, es va començar a donar forma al passeig Marítim tal i com el coneixem actualment. Va ser l’època dels primers estiuejants i els burgesos de l’època, atrets per les aigües sanadores de la Costa de Garraf, van anar donant forma al barri de Terramar. 

Experiència gastronòmica

La segona part de la ruta és el tast de productes a Can Falç, una casa emblemàtica del Sitges del segle XVI situada al Passeig de la Ribera, que pertanyia a una de les nissagues de mariners i comerciants més importants, més enllà del terme municipal. L’activitat finalitzarà amb una degustació de productes del mar, envoltats de les arts de pesca utilitzades pels pescadors.

Els productes utilitzats per la degustació són de temporada i se seleccionen segons criteris de sostenibilitat. La xef que elabora la degustació, una biòloga marina reconeguda, enriquirà l’activitat gastronòmica amb una explicació científica de l’origen de cada producte.

  

Tasta el Sitges més Mediterrani, del Museu al plat
Dissabte, 18 de maig, 18h
Tiquets 16€
Places limitades. Venda online i taquilla