Una edició facsímil aporta projecció al col·leccionisme de ferro forjat de Rusiñol

El Consorci del Patrimoni edita ‘Mis hierros viejos’, que recull una conferència de l’artista l’any 1893

L’edició de l’estudi i conferència que, sota el títol Mis hierros viejos, Santiago Rusiñol va efectuar el 1893 sobre la seva col·lecció de ferro forjat ha estat recuperat pel Consorci del Patrimoni de Sitges en una edició facsímil, amb estudi introductori de Vinyet Panyella. L’obra es presenta demà divendres 28, a les 19h al Cau Ferrat.

El 21 de gener de 1893 –quan Santiago Rusiñol ja havia aterrat a Sitges, però encara no havia inaugurat el Cau Ferrat– va efectuar la conferència Mis hierros viejos a l’Ateneu Barcelonès, del qual n’era soci. La intervenció va ser recollida l’endemà pel diari La Vanguardia i va ser també editada set anys després per la impremta de L’Eco de Sitges. En aquesta conferència, Rusiñol va traçar les línies de la seva afició pel col·leccionisme i el seu pronunciat interès per les peces de ferro forjat, que havia anat adquirint en els anys anteriors, tant a Catalunya com a París.

La col·lecció de ferro forjat de Santiago Rusiñol ja gaudia, l’any 1893, d’un notable prestigi i era coneguda en diversos circuits artístics. Aquest motiu, sumat a la projecció que caracteritzava a Rusiñol –com a artista, col·leccionista i agitador cultural– va suposar que la Sala de Càtedres de l’Ateneu Barcelonès, convenientment engalanada per a l’ocasió, s’omplís d’un públic que va esclatar en aplaudiments després de la conferència. Entre els assistents hi havia els directors i diferents col·laboradors dels diaris del moment, a més d’altres intel·lectuals barcelonins.

Rusiñol va pronunciar la conferència en castellà, tal com es feia en aquella època a l’Ateneu. El text va estar publicat íntegrament en l’edició de La Vanguardia de l’endemà. L’edició en format de llibre va ser, en canvi, l’any 1900, set anys després, per la voluntat del mateix Rusiñol que deixés constància literària de la conferència, però, sobretot, de la seva afició pel col·leccionisme de ferro forjat. En l’estudi de l’edició facsímil editada pel Consorci del Patrimoni de Sitges, Vinyet Panyella, sosté que “més enllà de la línia argumental, la gran aportació del text de Rusiñol va ser l’aparició de la figura del col·leccionista descrita en un context literari en una conferència elaborada amb consciència i amb el propòsit d’assolir un text literari de clara voluntat expressiva. Dit d’una manera, Rusiñol va literaturitzar el col·leccionisme artístic”.

La presentació de l’edició facsímil de Mis hierros viejos es farà demà divendres (19h), al Cau Ferrat, amb la intervenció del director (e.f) del Consorci, del Patrimoni de Sitges, Pere Izquierdo; l’autora de l’estudi, Vinyet Panyella, i l’editor Ramon Nadal. Anteriorment (18h), Montserrat Esquerda presentarà la Peça del Mes, dedicada a l’impacte literari del Cau Ferrat.