Un oli d’Ignacio Zuloaga del Cau Ferrat s’exposa a la Fundació Mapfre

‘La partició del vi’ conviu amb altres obres cedides per l’Orsay, l’Hermitage o la National Gallery

El Cau Ferrat és present en una de les grans exposicions de la temporada a Madrid: Zuloaga en el París de la Belle Époque (1889 – 1914), que organitza la Fundació Mapfre fins el proper 7 de gener. La cessió realitzada per Museus de Sitges és la d’un dels olis d’aquest artista que té el Cau Ferrat en els seus fons: La partició del vi (1900) i s’emmarca en la política de préstecs que du a terme el Consorci del Patrimoni de Sitges per deixar obres a exposicions de prestigi. Actualment, hi ha altres obres cedides al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i la Fundació Pla de Palafrugell, mentre que fins el mes d’octubre n’hi va haver al CaixaForum de Palma de Mallorca i el Museu d’Art Jaume Morera de Lleida.

La partició del vi és una de les 90 obres que integren l’exposició Zuloaga en el París de la Belle Époque (1889 – 1914), que la Fundació Mapfre té a la seva seu de Madrid fins el 7 de gener. L’exposició presenta una imatge de Zuloaga poc habitual més enllà dels tòpics sobre l’Espanya negra, en la qual mostra com la seva pintura combina un profund sentit de la tradició amb una visió plenament moderna, especialment vinculada al París de la Belle Époque.

La partició del vi ja va ser present en una altra mostra general sobre Ignacio Zuloaga i Joaquín Sorolla, celebrada fa vint anys al Museu de Belles Arts de Bilbao, així com altres mostres, com la dedicada al modernisme, que va organitzar la Fundació de L’Hermitage a Lausana el 2011. A la mostra actual de la Fundació Mapfre, l’oli conviu amb obres prestades per algunes de les pinacoteques més reconegudes d’Europa i els Estats Units, com el Musée d’Orsay (París), la National Gallery of Art (Washington), L’Hermitage (Sant Petersburg), la Galleria Internazionale d’Arte Moderna Ca’ Pesaro (Venècia) o el Museu de Belles Arts (Bilbao), entre d’altres.

Coincidint amb l’exposició, la Fundació Mapfre ha organitzat un cicle de conferències entorn l’obra de Zuloaga. La directora de Museus de Sitges, Vinyet Panyella, ha estat una de les convidades a participar, amb la conferència El redescobriment del Greco: Zuloaga i Rusiñol, que va pronunciar dimecres passat.

A més de la cessió de l’obra Zuloaga a la Fundació Mapfre, les col·leccions de Museus de Sitges tenen altres peces dels seus fons cedides al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), amb motiu de l’exposició de Ramon Pichot. Es tracta de cinc obres d’aquest mateix artista: l’emblemàtica pintura Bulevard de París (1898-1901) i quatre dibuixos. A la Fundació Pla de Palafrugell, Museus de Sitges ha cedit dos cascos de la Primera Guerra Mundial, que formen part de la col·lecció de Santiago Rusiñol.

Fins el mes d’octubre, altres obres del Cau Ferrat i el Museu de Maricel estaven en situació de préstec a altres exposicions: tretze obres al CaixaForum de Palma, amb motiu de l’exposició itinerant de l’Any Ramon Casas, i dues de Joaquim Sunyer i Hermen Anglada-Camarasa al Museu d’Art Jaume Morera de Lleida, amb motiu de l’exposició Connexions, on setze obres d’aquest centre dialogaven amb altres de diferents museus.

Imatge de la sala on s’exposa ‘La partició del vi’ a l’exposició de Zuloaga a la Fundació Mapfre de Madrid
‘La partició del vi’, d’Ignacio Zuloaga (1900)
‘Bulevard de París’, de Ramon Pichot (1898-1901)
Conferència de Vinyet Panyella a la Fundació Mapfre, dimecres passat, amb motiu de l’exosició de Zuloaga