Un concert obre els actes d’homenatge a Enric Morera

El conseller Mascarell inaugurarà una exposició a Can Rocamora el proper 13 de juliol

Els actes d’homenatge a Enric Morera a Sitges comencen avui, divendres 5 de juny, amb la programació d’un concert al Museu de Maricel. El recital serveix de tret de sortida a l’organització de diverses activitats amb motiu del 150è aniversari del naixement del cèlebre compositor, que va mantenir una estreta relació amb Sitges, on hi va passar uns anys de la seva vida. El proper 13 de juliol, el conseller Ferran Mascarell inaugurarà una exposició commemorativa a la nova sala de Can Rocamora.

Avui divendres, a les 20h, l’emissora Catalunya Música emet un programa en directe des del Museu de Maricel, on el Cor Jove de l’Orfeó Català interpretarà alguna de les peces de Morera. També hi actuaran la violinista Laura Gaya i la pianista Isabel Fèlix. El programa serà conduït per Carmina Malagarriga, que entrevistarà especialistes en el Modernisme i en Enric Morera, com Vinyet Panyella, directora-gerent del Consorci del Patrimoni de Sitges; Xosé Aviñoa, catedràtic d’Història de l’Art, i Joaquim Rabaseda, cap de Departament de Musicologia de l’Esmuc.

Paral·lelament, Museus de Sitges, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sitges i la Biblioteca de Catalunya ja treballen en l’exposició dedicada a la figura i obra de Morera, que serà comissariada per Francesc Parra i Pol Cruells. La mostra reunirà pintures, partitures manuscrites i impreses i objectes personals del músic. Les peces que s’exposaran procedeixen del Cau Ferrat, la Biblioteca de Catalunya i altres centres patrimonials, a més de col·leccions privades.

L’exposició s’instal·larà a la flamant sala de Can Rocamora –l’edifici que enllaça el Cau Ferrat i el Museu de Maricel–, que durant els primers mesos després de la reobertura ha acollit una mostra sobre els treballs de restauració, adquisició i difusió del Consorci mentre han durat les obres de reforma.

El mateix conseller de Cultura, Ferran Mascarell, inaugurarà l’exposició el proper dilluns 13 de juliol. Amb motiu de l’acte, se celebrarà un concert de la Cobla Sant Jordi al Racó de la Calma amb música de Morera.

Els actes de commemoració del 150è aniversari d’Enric Morera a Sitges finalitzaran el setembre amb la celebració d’una Peça del Mes dedicada als manuscrits de les cançons creades pel compositor i dipositades als fons del Cau Ferrat. La presentació d’aquestes peces anirà a càrrec de Vicenç Morando.

Enric Morera (Barcelona 1865 – 1942) és autor de l’emblemàtica sardana La Festa Major, una de les músiques més representatives de la Festa Major sitgetana. També va posar la música a les sardanes La Santa Espina, La sardana de les monges i Baixant de la Font del gat, entre moltes altres. És autor de més d’un centenar de peces, entre sardanes (per a cobla i per a cor), obres simfòniques, partitures per a escena i poemes corals.

El seu vincle amb Sitges es remet a les Festes Modernistes convocades per Santiago Rusiñol, en les quals hi va participar activament. El 1893 va participar en la segona Festa amb la interpretació al Prado de fragments de les seves Sonata en do menor i Quartet en si menor. A la quarta Festa (1897) hi va estrenar l’òpera simbolista La fada, i a la cinquena (1899) hi va posar música a l’obra de Rusiñol L’alegria que passa.

Morera es va casar amb la sitgetana Maria Riera i Mestre i va residir durant un temps a la platja Sant Sebastià i posteriorment al Mas d’en Puig. Al Cau Ferrat hi ha un ampli retrat seu pintat per Santiago Rusiñol i exposat al Saló Gran. Els fons de Museus de Sitges també conserven cartells originals d’obres amb el seu segell estrenades a les Festes Modernistes, com La fada o L’alegria que passa.

Aquest és el cinquè homenatge que Sitges realitza a Enric Morera. Els anteriors van ser els anys 1911, 1936, 1966 i 1993. El seu nom també bateja un carrer de la zona del Vinyet, a tocar dels de Pintor Sisquella, Josep Carbonell i Gener i el Doctor Benaprès.