Sitgestiu Cultural supera les previsions de públic i consolida la seva oferta

Sitgestiu Cultural 2012 ha tancat amb un rècord d'espectadors (més de 7.500) i havent complert totes les espectatives que s’havien generat durant la seva planificació. La més important: que el certamen es consolidi com l’eix central de la programació cultural de Sitges durant els mesos d’estiu i com el vertebrador que projecti la vila com a destinació turística cultural. “Hi ha poblacions que no tenen tot aquest patrimoni artístic i es veuen obligades a importar. Nosaltres, en canvi, tenim unes esplèndides col·leccions d’art antic i modern, amb noms d’artistes universals, i això ens permet lluir-les, explicar-les i difondre-les”, explica Vinyet Panyella, directora-gerent del Consorci del Patrimoni de Sitges. Panyella creu que, “sovint, des de Sitges mateix, potser no s'ha cregut prou en els valors que tenim, però hi són, i els hem de saber mostrar de la millor manera possible en cada temporada”. En aquest sentit, ha destacat que la marca Museus de Sitges és “una potència cultural en ple desenvolupament”.  
Una de les novetats d’aquest Sitgestiu Cultural ha estat la incorporació de dos nous espais escènics. D’una banda, la Fundació Stämpfli - Art Contemporani, que va acollir un concert de pop d’Èric Vinaixa i activitats educatives per als nens i nenes. I de l’altra, l’ermita de Sant Sebastià, on Adrià Gandia hi va fer un concert de viola de roda. L’objectiu de Museus de Sitges és ampliar aquesta llista i, de fet, ja ha confirmat dos emplaçaments més de cara l'any que ve: el santuari del Vinyet i el Museu Cau Ferrat, un cop estigui plenament restaurat. “La voluntat és oferir activitats culturals en llocs patrimonials, artístics i històrics de la vila. I el més lògic és que aquesta oferta segueixi creixent, perquè hi ha demanda. Tenim un potencial que encara no ha tocat sostre i que obre noves vies perquè la cultura esdevingui un dels principals actius de Sitges”, afirma Panyella.  
Perquè això sigui possible, la programació cultural ha de ser el més heterogènia possible i no pot deixar de banda cap segment d’edat. I aquesta ha estat, precisament, una de les constants del Sitgestiu Cultural, amb la combinació de diferents formats (recitals, tallers, visites guiades, propostes gastronòmiques…) i la inclusió dels més petits en activitats com la del reciclatge. El camí iniciat no és cap casualitat, sinó que s’emmarca en una estratègia més àmplia per diseccionar l’oferta d’activitats culturals amb tallers per a diferents tipus de públics i tota mena d’edats. “La millor prova és que, aquest any, la introducció de nous llenguatges musicals ha funcionat molt bé al costat de l’oferta ja tradicional de l’òpera i del jazz, que són uns clàssics del Sitgestiu Cultural”, assegura Panyella. De cara a la propera edició, dos dels objectius seran “vincular encara més els diferents àmbits patrimonials amb la música i oferir una millor difusió d’aquests espais”.