Sitges redescobreix facetes poc estudiades de l’art català en la primera jornada sobre col·leccionisme i museus

Més d’un centenar de persones van deixar petit el Saló d’Or del Palau Maricel en la primera jornada sobre Mercat de l’art, col·leccionisme i museus a Catalunya, el passat divendres 5 d’octubre. El simposi, organitzat conjuntament per Museus de Sitges i la Universitat Autònoma de Barcelona, i dirigit per Ignasi Domènech (Museus de Sitges) i Bonaventura Bassegoda (UAB), va reunir des d’estudiants universitaris i representats de la comunitat acadèmica fins a col·leccionistes, antiquaris i aficionats al món de l’art en general. Els assistents van seguir de ben a prop la desena de conferències programades, centrades en  la recuperació de  materials inèdits per a la historiografia de l'art  i abordar una temàtica –el col·leccionisme– fins ara poc analitzada i d'interès creixent.  
Entre altres temes, els ponents van destacar la importància de l’antiquariat de Barcelona en el descobriment i la salvaguarda de patrimoni des de la postguerra fins l’actualitat (Artur Ramon) o la riquesa artística de col·leccions de la Bilbioteca de Catalunya (Francesc Fontbona), la majoria de les quals són poc conegudes pel gran públic. Dos aspectes que, tal com van assegurar els experts participants, obren noves i suggerents perspectives en l’estudi de la història de l’art. Bonaventura Bassegoda, Jaume Barrachina, Pilar Vélez, Francesc Quílez i Albert Velasco van contribuir amb les seves ponències a l'èxit de la jornada. El seu contingut serà recopilat en un volum que s’editarà en els propers mesos, a la vista  de la celebració de la segona edició del simposi.  
Des d'algunes de les ponències es va reivindicar Sitges com una de les icones del col·leccionisme català perquè la Vila s’ha nodrit, des de l’època del Modernisme, de donacions de diferents creadors i mecenes apassionats de l’art. Aquest és el cas, per exemple, de Santiago Rusiñol, que va deixar el llegat de les seves obres, així com el lloc on les atresorava: el Cau Ferrat. O el del doctor Jesús Pérez-Rosales, la col·lecció del qual ha estat valorada de forma crítica per primera vegada per la directora-gerent dels Museus de Sitges, Vinyet Panyella.  
D’altra banda, fent palès que els museus de la façana marítima estan immersos en un procés de profunda rehabilitació, la ponència d'Ignasi Domènech va recuperar la memòria de  l’ampliació del Cau Ferrat proposada per la Generalitat republicana a les dependències del Palau de Maricel i la seva importància en el sistema de museus catalans de l'època.  
La bona acollida que va tenir entre el públic aquesta primera jornada sobre Mercat de l’art, col·leccionisme i museus a Catalunya va ser molt ben valorada per les institucions organitzadores, que ja han avançat que tindrà continuïtat. La segona edició, la tardor de l'any vinent, comptarà amb nous especialistes, descobertes, visions i intercanvi de diàlegs, ja que aquest és un tema en què es fa necessari el seu estudi i difusió.