Sitges commemora l’efemèride de l’arribada de Rusiñol a la vila amb un cap de setmana ple d’activitats per a tota la família

Tallers familiars, visites guiades, titelles, música i una cercavila protagonitzen la programació del Dia de l’Artista

Diuen els cronistes de l’època que Santiago Rusiñol va descobrir Sitges un 23 d’octubre de 1891. Des de fa uns anys, per commemorar aquella efemèride, els Museus de Sitges i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament sitgetà organitzen conjuntament el Dia de l’Artista per a retre homenatge a l’ideòleg del Cau Ferrat.

Com en altres edicions, la celebració del Dia de l’Artista a Sitges es tornarà a concentrar en el tercer cap de setmana d’octubre (dissabte 20 i diumenge 21) i s’estendrà com una explosió creativa per diferents racons de la vila. De fet, una de les activitat més característiques de la jornada és la ruta guiada per diversos tallers d’art sitgetans, en què els assistents podran conèixer els caus d’inspiració dels artistes locals i, de pas, algunes de les seves obres més destacades. Aquest any, les dues mestres de cerimònia seran Montserrat Esquerda i Àngels Parés.

Les activitats, pensades per a tota la família, també es traslladaran al Mercat  municipal (amb un taller de pintura dedicat al color blau), a l’Estudi Vidal (amb un taller de dibuix amb model), al Retiro (amb un espectacle de titelles de la Tija inclòs dins l’Any Fabra) i al Passeig de la Ribera (amb una plantada de cavallets del Cercle Artístic de Sitges i la lectura del manifest del Manifest del Dia de l’Artista, que anirà precedida d’una cercavila inspirada en l’obra de teatre rusiñoliana L’Alegria que passa).

Com no podria ser d’altra manera, el darrer escenari de la commemoració seran els Museus de Sitges, que també acolliran dues propostes per a tots els públics. D’una banda, una visita guiada –amb taller familiar inclòs– a l’exposició dedicada a l’escultor Gustau Violet. I, de l’altra, un concert a càrrec d’Esteve Molero i Òscar Ferret que recupera fragments musicals de L’Alegria que passa.

Santiago Rusiñol i Prats va ser una de les icones més representatives del modernisme català. Referent en l’art, la literatura i les idees del seu temps, la vila de Sitges el recorda permanentment amb la commemoració del Dia de l’Artista o des de l’associació del Ram de Tot l’Any, l’entitat constituïda el 1932 per a homenatjar-lo a través de les flors.

 

PROGRAMA D’ACTIVITATS

Dissabte 20 d’octubre

D’11h a 13h, al Mercat
TALLER FAMILIAR ‘PINTA EL TEU BLAU’

D’11h a 13h, a l’Estudi Vidal
TALLER FAMILIAR ‘ESTUDI OBERT’

A les 17h, des del Passeig de la Ribera
RUTA PELS TALLERS DELS ARTISTES

A les 17h, al Museu de Maricel
VISITA GUIADA A L’EXPOSICIÓ DE GUSTAU VIOLET I TALLER FAMILIAR ‘TOCA TERRISSA’

A les 19h, al Retiro
ESPECTACLE DE TITELLES ‘SITGES, FABRA I RUSIÑOL’

Diumenge 21 d’octubre

D’11h a 14h, al Museu de Maricel
VISITES GUIADES A L’EXPOSICIÓ DE GUSTAU VIOLET

A les 17h, des del carrer Jesús
CERCAVILA DEL DIA DE L’ARTISTA I LECTURA DEL MANIFEST

A les 19h, des del Palau de Maricel
CONCERT DE MÚSIQUES DE ‘L’ALEGRIA QUE PASSA’