Sitges celebra el centenari del singular conjunt de Maricel amb un programa cultural i la rehabilitació del Palau

La commemoració reivindica el llegat del Noucentisme a través d’una exposició, publicacions, la digitalització del fons, visites guiades, tallers infantils i marxandatge

Maricel, el singular conjunt arquitectònic que Miquel Utrillo va dissenyar en un dels llocs més privilegiats de Sitges, fa cent anys. El Consorci del Patrimoni de Sitges ha programat un conjunt d’activitats orientades a reivindicar el preuat llegat d’un dels edificis cabdals per entendre el Noucentisme i que formen part del calendari de commemoracions culturals oficials de la Generalitat de Catalunya, ja que el Centenari de Maricel va ser proclamat commemoració d’àmbit nacional el passat 27 de setembre per part de la Generalitat de Catalunya. La celebració serveix, al mateix temps, com a excel·lent carta de presentació d’un ambiciós pla de rehabilitació estructural i museïtzació del Palau –que és un dels espais que integren el conjunt de Maricel– valorat en 3 milions d’euros que aporten l’Ajuntament de Sitges i la Diputació de Barcelona. El programa d’actes l’han presentat avui l’alcalde de Sitges, Miquel Forns, i la directora-gerent del Consorci del patrimoni de Sitges, Vinyet Panyella.

Maricel és art pur. Ho va ser fa cent anys, quan es va construir, i ho és avui, ja que acull diversos equipaments culturals: el Museu de Maricel, el Palau de Maricel, la Biblioteca Santiago Rusiñol, l’Arxiu Històric de Sitges i dependències municipals en la que va ser la residència de Lola Anglada. Tant el Museu com el Palau estan gestionats pel Consorci del Patrimoni de Sitges –junt amb el Cau Ferrat, el Museu Romàntic, la Fundació Stämpfli i Can Falç– i constitueixen dues actives fonts de difusió de patrimoni i de dinamització cultural: en el cas del Museu de Maricel com a seu de les col·leccions del Doctor Jesús Pérez-Rosales i d’Art de la Vila, que presenta un complet itinerari artístic des del segle X fins al realisme i la figuració de la primera meitat del segle XX; i en el cas del Palau de Maricel com a seu d’activitats culturals i institucionals i espai de visita en recorreguts guiats.

La commemoració del Centenari de Maricel actua sobre diversos eixos, sota la coordinació de la directora-gerent del Consorci del Patrimoni de Sitges, Vinyet Panyella. L’acte més rellevant serà a la tardor: una exposició sobre els primers anys de Maricel, que abraçarà principalment el període que va des del començament de les obres (1910) fins l’esclat de la Guerra Civil. La mostra, comissariada per Ignasi Domènech i Sebastià Sànchez Sauleda, ocuparà la planta baixa del Museu de Maricel i a sala d’exposicions temporals de Can Rocamora.

A més d’aquesta mostra, el programa inclou la publicació del llibre Maricel. Cent de cultura a Sitges, l’obertura de nous itineraris guiats, la digitalització de tot el fons referent a Maricel,  diverses activitats com tallers escolars i actes culturals, així com un programa de marxandatge exclusiu.

La programació del Centenari de Maricel permet als Museus de Sitges mantenir un intens calendari de celebracions culturals, després de la commemoració amb magnificència del 150è aniversari del naixement de Ramon Casas (celebrat el 2016 i principis de 2017 acollint-hi l’exposició central) i del centenari de l’emblemàtica obra L’auca del senyor Esteve, de Santiago Rusiñol (aquest passat 2017).

El logo de la commemoració és el característic escut de Maricel, que el 1912 va dissenyar Miquel Utrillo a partir del dibuix de la coberta del llibre Oracions, de Santiago Rusiñol (1897), que ell havia il·lustrat íntegrament. Representa el sol ixent i radiant sobre la mar blava. L’estudi sitgetà Pasgràfic ha configurat la seva adaptació gràfica amb les diverses aplicacions.

Projecte de rehabilitació, restauració i museïtzació del Palau de Maricel
La celebració del centenari de Maricel tindrà un complement excepcional. A finals de 2018 s’iniciarà el projecte de rehabilitació, restauració i museïtzació del Palau de Maricel, sufragat per l’Ajuntament de Sitges i la Diputació de Barcelona, amb un pressupost aproximat de 3 milions d’euros. El projecte té un doble objectiu: per una part, executar una necessària rehabilitació i restauració de l’edifici i per una altra, adaptar-lo per a treure’n rendiment tant per a les activitats i visites que s’hi programen i com a sala d’exposicions temporals amb propostes artístiques de nivell amb caràcter internacional.

La reforma estructural consistirà en una substancial millora integral de l’edifici, el seu ús públic i la protecció patrimonial. En aquest sentit, l’actuació contempla la restauració dels elements patrimonials; la rehabilitació de la façana i les cobertes; la redefinició d’entrades i de circulacions; la supressió de barreres arquitectòniques mitjançant la instal·lació d’elevadors mecànics; i la millora dels circuits interns.

Al mateix temps, les obres efectuaran una adequació museogràfica de l’edifici, que permetran l’organització d’exposicions de format mitjà. D’aquesta manera, Sitges disposarà d’una sala de prestigi, convenientment adaptada (mesures de seguretat, climatització, accessos…) per a exposicions de nivell. El 2016, per acollir l’exposició Ramon Casas, la modernitat anhelada –que presentava obres de museus com l’Orsay de París, la Galleria degli Uffizzi, el Picasso o el Reina Sofia, entre molts altres– va ser necessari buidar el Museu de Maricel, tant per dimensions com per condicionament de l’espai per adaptar-lo com a espai de l’exposició.

La reforma permetrà complementar les funcions actuals del Palau de Maricel com a seu d’activitats culturals i institucionals (concerts, conferències, presentacions, jornades, cursos), compatibilitzant-les amb lloguer d’espais (reunions,  casaments civils…) i la de destinació de visites guiades, amb la d’espai receptor d’exposicions integrades en el discurs museogràfic del Consorci del Patrimoni de Sitges.

L’any 2017, el Palau de Maricel va rebre més de 6.000 visites en les diferents propostes programades pel Consorci: les visites guiades dels diumenges (en català, castellà i anglès) i els itineraris integrats en la campanya del Sitgestiu Musical.

El projecte de rehabilitació té prevista la seva tramitació administrativa durant els nou primers mesos de 2018, i l’entrada en execució en la darrera part de l’any amb continuïtat per tot el 2019. Durant aquest mes de gener i fins a mitjans de febrer s’està efectuant una reforma puntual de les baranes de les terrasses que donen al carrer Fonollar. Aquesta actuació ha estat avançada per motius de seguretat i de conservació dels elements. 

 

PROGRAMA D’ACTES

Exposició Maricel 1910-1936 (títol provisional)
Museu de Maricel (planta baixa i Sala d’exposicions temporals de Can Rocamora)
Octubre 2018 - Febrer 2019
Comissariat: Ignasi Domènech, cap de Col·leccions de CPS i Sebastià Sànchez Sauleda, historiador de l’art i investigador sobre les antigues col·leccions d’art de Maricel durant l’època de Charles Deering.

La mostra està dedicada a explicar la història i evolució del complex artístic de Maricel des de l’adquisició de l’antic hospital de Sant Joan per part de Charles Deering, la gran transformació realitzada per Miquel Utrillo, el creixement del conjunt de Maricel i les seves etapes i la seva evolució fins a 1936, amb un epíleg fins el moment actual. Un dels punts clau de la mostra és la situació de Maricel en el context del col·leccionisme internacional de l’època, així com la descripció de la col·lecció d’art, per a la qual s’han sol·licitat diverses obres que n’havien format part. Noucentisme, col·leccionisme internacional, art hispànic i història cultural constitueixen els quatre eixos de l’exposició. L’exposició farà èmfasi en el que va significar la construcció de Maricel per a la transformació de Sitges i la seva nova posada en escena com a un dels espais culturals més rellevants del sud d’Europa.

Els apartats de la mostra, que reunirà fotografies antigues i documents inèdits juntament amb pintura, escultura, objectes artístics, audiovisuals i maquetes del conjunt, es configuren principalment en tres àmbits:
- La construcció de l’edifici: els preliminars d’un nou llenguatge arquitectònic. Els artesans i artistes que hi val col·laborar. La transformació de Sitges;
- Els protagonistes: Deering, Utrillo, Casas. El mercat de l’art i el col·leccionisme de l’època.
- La Col·lecció Deering, portant a Sitges diverses de les obres que es van dispersar el 1921. 

Amb motiu de l’exposició s’editarà la seva corresponent guia, en idiomes diversos. L’exposició es complementarà amb un cicle de conferències, i tallers per a adults i de caràcter escolar. Durant l’exposició s’oferiran visites guiades a grups i també a individuals, en idiomes diversos. Possibilitat de contractar visites exclusives. Abans i durant l’exposició s’oferirà la possibilitat de l’itinerari Maricel integral, un recorregut dins i fora de l’edifici dedicat a destacar els seus aspectes històrics i artístics més rellevants.

Publicació del llibre Maricel. Cent anys d’art i cultura a Sitges
Coedició per la Diputació de Barcelona i el Consorci del Patrimoni de Sitges
Direcció i coordinació, per Vinyet Panyella. Coordinació editorial Fernando Milian i Gemma Peres. Col·laboradors: Roland Sierra, historiador; Jennifer Tisthammer, Directora de Deering  Estate, Miami; Sebastià Sànchez Sauleda, historiador de l’art; Ignasi Domènech, historiador de l’art i Cap de Col·leccions del Consorci del Patrimoni de Sitges; Carme Camps, documentalista. Edició en català, castellà i anglès.
Aparició: tardor 2018.

L’obra tracta de la transformació de l’antic barri de Sant Joan; les personalitats de Charles Deering i Miquel Utrillo; la construcció de Maricel, les seves etapes i els principals esdeveniments, així com la seva vinculació al Noucentisme. 

Itinerari Maricel integral
Visites guiades del Centenari per l’exterior i l’interior de tot el complex arquitectònic, acompanyades amb un fullet explicatiu de difusió (edició en català, castellà, anglès i francès).
Durada: Primavera 2018 – hivern  2019 

Projecte digital Maricel obert
El projecte  té com a objectiu fer accessible a través d’un portal específic la documentació digitalitzada de domini públic referent a Maricel procedent de diversos arxius i col·leccions, des de 1909 fins l’actualitat.
Accés en català, castellà i anglès.
Projecte en procés de planificació per fases (2018-2019). 

Tallers escolars i familiars
Programats periòdicament i durant l’exposició.

Programa de marxandatge exclusiu sobre Maricel
Les activitats de les jornades dedicades a museus i patrimoni, així com les del calendari de festes sitgetà es dedicaran a diversos aspectes de Maricel, i s’anunciaran amb la programació ordinària dels museus de Sitges i a través del web www.museusdesitges.cat .