Sitges celebra el centenari de ‘L’auca del senyor Esteve’ amb diverses activitats

Teatre, gastronomia i literatura s’entrellacen per fer reviure la cèlebre obra de teatre de Santiago Rusiñol

Els Museus, l’Ajuntament i els instituts de Sitges han preparat un programa farcit d’activitats culturals i gastronòmiques per commemorar el centenari de la versió teatral de L’auca del senyor Esteve, un dels textos més representatius i coneguts de Santiago Rusiñol. Els actes van començar la setmana passada i es realitzaran durant la primavera.

Amb motiu del centenari, Museus de Sitges ha reeditat les vinyetes de l’auca rusiñoliana a tot color, a partir dels dibuixos originals de Ramon Casas que, acompanyats dels rodolins de Gabriel Alomar, ocupen un lloc privilegiat a la Sala Brollador del Cau Ferrat. Aquesta serà a la venda en els propers dies a la botiga del Cau Ferrat i el Museu de Maricel. L’obra és del 1907 i està feta llapis grafit, tinta, aiguada, aquarel·la, guaix i pastel sobre paper.

L’altra proposta de Museus de Sitges entorn el centenari de L’auca del senyor Esteve serà amb motiu de Diada de Sant Jordi, amb una marató de lectura de caràcter participatiu. La cita, prevista pel matí de divendres 21 d’abril al Cau Ferrat, recuperarà L’auca del senyor Esteve i altres textos literaris i teatrals en una sessió oberta a tothom.

Els actes commemoratius s’estendran al llarg dels propers mesos i, com no podia ser d’altra manera, també inclouran una representació teatral de L’auca del senyor Esteve. El sitgetà Xavier Canals dirigirà, cap a finals d’any, una versió de l’obra interpretada per alumnes de l’Institut Vinyet, l’Institut Benaprès i l’Escola Pia, deu anys després d’haver fet el mateix amb el grup Gent de Teatre de Sitges i amb motiu de l’Any Rusiñol, que commemorava el 75è aniversari de la mort del pintor modernista. Els tres centres educatius també estan confeccionant les seves pròpies versions de l’aucai les seves il·lustracions es recopilaran en una mostra que podrà visitar-se a l’Escorxador.

 La rememoració del centenari de L’auca del senyor Esteve va donart el tret de sortida la setmana passada amb la presentació del menú especial elaborat per l’Escola d’Hostaleria de l’Institut Joan Ramon Benaprès, sota iniciativa del professor Andreu Bosch, que ha impulsat la celebració a les aules. L’àpat, que consta de set plats i tres begudes, s’ha inspirat en la personalitat de Santiago Rusiñol, els americanos i el Modernisme, tres elements que subratllen la projecció cultural de Sitges. El menú, que estarà vigent fins la segona setmana d’abril, inclou un còctel impregnat d’aromes de Cuba, xató de Sitges, arròs de la senyora Pepa, congre al pebre verd, conill a la Royal, postres de músic i escumes de Sitges amb llaminadures de malvasia, que s’acompanyen amb el vi Blanc Subur, el cava Monembasia i la Malvasia Dolça de l’Hospital.