Santiago Rusiñol i el xató

Sitges celebra, el 13 de febrer, el Dia Internacional del Xató, jornada que l’Ajuntament presidit per Pere Junyent va decidir instaurar el 1996 en commemoració amb el centenari de la primera aparició coneguda del terme “xató”. Va ser en una crònica publicada per El Eco de Sitges el 16 de febrer de 1896, que feia referència a un xatonada de Dijous Gras celebrada tres dies abans. L’acte, qualificat de “memorable” a l’article, va comptar amb la presència de Santiago Rusiñol, Miquel Utrillo i Gaietà Buïgas, a més de vint persones més, que van degustar “l’indispensable xató”, tot evidenciant que ja es tractava aleshores d’una menja típica de Carnaval a Sitges.  
Segons alguns estudiosos, Santiago Rusiñol i Ramon Canudas estan darrere l’aparició del mot xató. La tesi d’aquests estudiosos exposa que, en trobar-se per primer cop davant un plat de xató, l’artista del Cau i el seu amic Ramon Canudas van respondre “sembla un château”, en referència a l’arquitectura i majestuositat del plat, que s’erigia com un castell.  
Per altra banda, i fidel al seu compromís amb el patrimoni -en aquest cas, gastronòmic-, Museus de Sitges s’ha adherit al Menú del Xató en el qual participen divuit restaurants de la vila. Els participants en el Menú poden accedir gratuïtament al Museu Romàntic i la Fundació Stämpfli – Art Contemporani.  
Exemplar d’El Eco de Sitges, del 16 de febrer de 1896, que fa referència a la xatonada de Dijous Gras