Lola Anglada torna a Museus de Sitges per reivindicar la seva condició d'artista

Un llibre de memòries i la Peça del Mes rememoren la seva trajectòria artística i el seu compromís amb la igualtat de gènere i la llibertat del país

Museus de Sitges se suma un any més a la cita ineludible del Dia Internacional de les Dones reivindicant la figura d’una de les artistes catalanes de més renom del segle XX: Lola Anglada. Dibuixant i narradora, Anglada col·laborà des de ben jove en gairebé totes les revistes infantils del país i reuní una important col·lecció de nines antigues que des de fa anys s’exposa al Museu Romàntic de Sitges. Aquestes dues facetes, sumades a aspectes més personals com el seu compromís amb la causa catalanista i la justícia social, es recullen ara en el llibre Lola Anglada. Memòries (1892-1984), que es presenta aquest dissabte a les 18.30h al Museu de Maricel.

El volum és obra de Núria Rius i Teresa Sanz, que s’han encarregat d’endreçar tot el conjunt d’escrits, poemes, dibuixos i cartes que la mateixa Lola Anglada ja volia publicar com a memòries just abans de la seva mort, l’any 1984, a la població de Tiana. El llibre, que ha estat editat per la Diputació de Barcelona, il·lustra una vida, una època i, també, tot un segle de la història –no només artística– de Catalunya. A més, posa un èmfasi especial en la visió de país i de societat que tenia l’artista, sempre lligada a conceptes com la modernitat, el progrés i l’equitat. De fet, les memòries també subratllen que, massa sovint, Anglada ha estat injustament silenciada i oblidada pel simple fet de ser dona, artista i catalanista.

La presentació del llibre acabarà amb un concert de piano a càrrec de Pau Pomés, una de les revelacions musicals catalanes del darrer any.  El jove pianista de Canet de Mar interpretarà fins a nou peces de música clàssica de compositors com Bach, Czerny, Debussy o Chopin.

L’univers Lola Anglada reviurà a Sitges divendres vinent, 18 de març, en una nova edició de la Peça del Mes. La presentació es dedicarà a l’escultura La Veremadora i anirà a càrrec de la historiadora de l’art Susanna Portell. La Veremadora és una peça de bronze de l’any 1924 que actualment s’exposa a la primera planta del Museu de Maricel.

Presentació del llibre Lola Anglada. Memòries (1892-1984)

Concert de piano de Pau Pomés

La Peça del Mes de març: La Veremadora