L’exposició central de l’Any Ramon Casas aplegarà 200 obres procedents dels museus més significatius

La mostra ocuparà les tres plantes del Museu de Maricel, que tanca dilluns dos mesos per condicionar-s’hi

L’exposició central de l’Any Ramon Casas, que inaugurarà el Museu de Maricel de Sitges el 10 de novembre, aplegarà 200 obres de l’artista procedents d’algunes de les pinacoteques d’art modern més destacades d’Europa. El Museu de Maricel comença aquest dilluns els treballs per condicionar els seus espais a la mostra.

Els museus del Louvre i Orsay de París, la Galeria degli Uffizi de Florència, el Prado de Madrid o el MNAC de Barcelona són alguns dels museus que prestaran obres per a Ramon Casas: la modernitat anhelada, comissariada per Ignasi Domènech i Francesc Quílez. La llista de prestataris és àmplia i inclou també diverses col·leccions particulars.

La mostra està organitzada per Museus de Sitges i la Fundació Cultural la Caixa i després de Sitges viatjarà a Madrid (Caixa Forum, del 9 de març al 18 de juny de 2017) i Palma (Caixa Forum, del 12 de juliol al 22 d’octubre de 2017). La mostra persegueix reivindicar l’obra d’una de les figures més rellevants de l’art català amb motiu del 150 aniversari del seu naixement. En aquest sentit, el plantejament del discurs expositiu és emplaçar Casas en el marc de la pintura europea del seu temps, situar-lo en el centre d’una cartografia europea, en la qual l’ecosistema creatiu, nascut a l’entorn de les darreres dècades del segle XIX, es va convertir en un escenari d’una gran vitalitat.

Les obres s’agruparan a l’entorn de cinc grans blocs temàtics formats per una acurada selecció d’algunes de les produccions més emblemàtiques del pintor barceloní. La narració es veurà enriquida amb un conjunt selecte de realitzacions d’un repertori molt notable de creadors, en els quals o bé es va emmirallar o bé va exercir algun tipus d’influència (Carolus-Duran, Toulouse-Lautrec, Manet, Sargent, Degas, Bastien-Lepage, Withsler, Rusiñol, o Sorolla). Aquesta llista estarà complementada pel paper de mestratge que ell va exercir sobre autors de notable importància com Picasso, Torres-Garcia o Julio Romero de Torres, l’obra dels quals també estarà representada a l’exposició.

Adaptació del Museu de Maricel
L’exposició Ramon Casas: la modernitat anhelada ocuparà 600 metres quadrats del Museu de Maricel. Això suposa adaptar de ple les tres plantes d’aquest museu per a l’exposició, atesa l’excepcionalitat i dimensió de la seva estructura i la importància dels seus continguts. Els treballs de preparació començaran el proper dilluns, 12 de setembre, i implica el tancament del Museu de Maricel durant dos mesos, fins la inauguració de la mostra. El cap de setmana següent, 17 i 18 de setembre, el Museu obrirà la planta baixa per participar en les activitats de difusió convocades a Sitges.

Durant els dos mesos preparatoris de la mostra, el Cau Ferrat estarà obert de manera natural. A més, també s’ampliarà els dies de visita del Palau de Maricel, per poder absorbir la notable demanda que tenen els equipaments patrimonials de Sitges des de la reobertura dels museus reformats.