L’arqueologia litoral centrarà la tercera Jornada d’Arqueologia de Sitges

La cita tindrà lloc el divendres 6 d’abril i comptarà amb una trentena d’experts

Els Museus de Sitges tornen a situar el debat arqueològic a primera línia gràcies a la tercera edició de la Jornada d’Arqueologia. La cita, de caràcter bianual, repetirà escenari al Palau de Maricel però, en aquesta ocasió, més tard del que ens tenia acostumats: en lloc de fer-se a finals de febrer, com fins ara, se celebrarà el divendres 6 d’abril. Enguany, a més, tornarà a centrar-se en un vessant concret del món arqueològic. Si en la passada edició va ser l’arqueologia dels conflictes armats entre diferents pobles i civilitzacions, aquesta es dedicarà a l’arqueologia litoral.

El patrimoni arqueològic que es troba a la frontera entre la mar i la terra ha estat objecte d’atenció en els darrers anys en països del nord d’Europa, però a Catalunya i al conjunt de la península encara es troba en una fase de descobriment molt incipient. De fet, a nivell estatal, aquesta serà la primera vegada que es dediqui una jornada específica al seu estudi. A més, es dóna la circumstància que Sitges reuneix un dels equips punters del país en arqueologia litoral. Un fet que, en els darrers anys, s’ha traduït en troballes i exploracions subaquàtiques en diferents jaciments costaners de la vila.

Per poder contraposar models de gestió i abordar l’arqueologia litoral des de diferents àmbits i visions, la jornada comptarà amb una trentena d’experts de primer nivell, que compartiran coneixements i experiències a partir de diverses ponències i taules rodones. El programa ha estat coordinat una vegada més per l’arqueòleg Pere Izquierdo, responsable de l’àrea de Projectes i Patrimoni dels Museus de Sitges i un dels principals impulsors de les recerques subaquàtiques realitzades darrerament al litoral sitgetà.

Els interessats en assistir a la tercera Jornada d’Arqueologia es podran inscriure properament a través d’un formulari que podran trobar a la mateixa pàgina web dels Museus de Sitges. L’assistència serà limitada i tindrà un cost que també s’anunciarà durant els propers dies. Pels que no puguin assistir-hi de manera presencial, l’esdeveniment també es podrà seguir via xarxes socials a través de l’etiqueta #ArqueoSitges18. El resum de la jornada acabarà plasmat en una publicació escrita que, com en el cas de les seves dues predecessores, es podrà adquirir a la botiga dels Museus de Sitges.