La sisena edició de la jornada de Col·leccionisme i Mercat de l’Art amplia els àmbits d’estudi

La inscripció –que enguany és gratuïta– ha començat avui

La sisena edició de la jornada Mercat de l’Art, Col·leccionisme i Museus, organitzada per la Universitat Autònoma de Barcelona i Museus de Sitges, presentarà diverses i interessants col·leccions d’artistes, de museus, d’obres i de períodes. Les figures de Charles Deering, Pompeu Gener, Eduard Toda i Antoni Tàpies, així com el Museu de Valls i col·leccions d’arts decoratives, vidre hispànic i moneda xinesa configuren el programa.

La jornada se celebrarà divendres 20 d’octubre al Palau de Maricel i a diferència de les anteriors ocasions, l’entrada totalment gratuïta (sota previ registre) i està limitat a la setantena de places que garanteix l’aforament del Saló d’Or. Els interessats poden inscriure’s a través d’un formulari en aquest mateix web on han d’anotar el nom sencer, el número del carnet d’identitat, l’adreça de correu electrònic, el número de telèfon mòbil i el nom del museu, universitat, galeria d’art o empresa en el qual desenvolupen la seva activitat professional. L’últim dia per apuntar-se serà dimecres 18 d’octubre i tots els que hi participin com a públic rebran un certificat d’assistència.

Els ponents convidats a la jornada Mercat de l’Art, Col·leccionisme i Museus d’aquest any són Miquel Àngel Capellà, de la Universitat de les Illes Balears; Glòria Domènech, de la Fundació Antoni Tàpies; Jordi París, del Museu de Valls; Francesc Quílez, del Museu Nacional d’Art de Catalunya; Mònica Ginés, de la Universitat de Barcelona; i Sebastià Sánchez, també de la Universitat de Barcelona. A més, també hi intervindrà Ignasi Domènech, cap de Col·leccions dels Museus de Sitges, que s’encarrega de la coordinació científica de la trobada junt amb Bonaventura Bassegoda, de la Universitat Autònoma de Barcelona. Domènech apunta que aquesta jornada ha de permetre “aprofundir en l’estudi del col·leccionisme d’art a Catalunya” i, a la vegada, “desvetllar la curiositat sobre els col·leccionistes i els seus particulars lligams amb el mercat de l’art, una matèria poc analitzada per la histografia en general i, fins tot, per la més recent”.

Amb aquesta nova edició de la jornada, Museus de Sitges i la UAB volen tornar a posar de relleu “dos dels espais patrimonials més importants i representatius de la història del col·leccionisme al país”: el Cau Ferrat de Santiago Rusiñol i el Museu de Maricel de Charles Deering. En el cas de Rusiñol, a més, es tracta del primer que va llegar el conjunt dels seus afanys i la seva pròpia casa-taller, un binomi en el qual contingut i continent han perdurat en el temps en una perfecta simbiosi.

És per aquest motiu que la sisena edició de la jornada vol posar l’accent en aquest tipus de museu de col·leccionista. Una tipologia singular que apropa, de forma directa, estudiosos i visitants a la intensa activitat dels seus creadors a través de les seves troballes i el rescat de les diferents peces en el mercat de l’art. El seu estudi, per tant, pot revelar informació molt valuosa sobre l’evolució del gust i les actituds de cada societat envers els objectes del passat.

La sisena edició de la jornada Mercat de l’Art, Col·leccionisme i Museus es desenvoluparà de les 9 a les 18 hores. Tots els que no puguin assistir-hi en persona també podran seguir el debat via xarxes socials a través de l’etiqueta #JCMSitges17.