La sirena de Pere Jou recupera el seu estat original

La restauració ha permès efectuar una profunda neteja

La mítica i emblemàtica escultura de La Sirena –obra de Pere Jou i que va ser culminada el 1965– ja és a punt per lluir com en els seus orígens. La restauració duta a terme per iniciativa de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament i el Consorci del Patrimoni de Sitges ha permès recuperar una obra que havia patit els efectes de la corrosió, provocats per la seva ubicació a tocar del mar. L’escultura és actualment a Can Falç –que provisionalment s’ha adaptat com a taller de restauració per dur a terme aquesta actuació– i es traslladarà en les properes setmanes al seu emplaçament actual: l’espigó de la Punta.

La restauració ha tingut com a finalitat estabilitzar la peça i recuperar el seu esperit original. El procés d’actuació va iniciar-se ha amb un dessalatge de l’obra i va continuar amb una profunda i exhaustiva neteja de l’escultura, per eliminar les sals solubles i les impuritats que havia adquirit: des de xiclets fins a pintades, passant per tota mena de microorganismes. La tasca ha inclòs una estabilització del metall, amb un tractament inhibidor, a més d’actuacions de reintegració i protecció en la seva superfície. La restauració ha anat a càrrec de Mamen Fradera, una professional amb un ampli currículum en actuacions de recuperació d’escultures de valor patrimonial i artístic, sota la supervisió de Pep Pascual, restaurador dels Museus de Sitges.

L’escultura tenia la seva capa notablement danyada. La seva ubicació, accessible a la gent –tot i que durant anys va ser dalt d’un pedestal a la Ribera– la va convertir en excessivament vulnerable i objecte d’un desgast continu. A més, els efectes del mar, la humitat i l’aerosol marí havien generat unes formacions enriquides de sals que es dipositaven en els seus interiors i que tenien com a conseqüència la corrosió.

Pere Jou va començar a confeccionar La Sirena el 1955, quan la va modelar en guix. Quan l’escultor va morir, el 1964, un grup d’intel·lectuals sitgetans van promoure una subscripció popular, que va permetre la fundació de la peça en bronze per a la seva posterior instal·lació, sota la Punta. Des de fa dècades, La Sirena és una de les escultures més emblemàtiques de Sitges.

La restauració de La Sirena forma part del pla de la Regidoria de Cultura i el Consorci del Patrimoni de Sitges per recuperar escultures patrimonials de la via pública. L’any passat es va efectuar la restauració i actuació preventiva del monument al Dr. Robert (Josep Reynés, 1907), a la plaça de l’Ajuntament, i properament es farà el mateix amb l’arcàngel de la Casa Lola Anglada, també a la plaça de l’Ajuntament, un dels edificis que formen part del complex de Maricel. El pla també preveu intervenir en la millora de les plaques dels premis dels concursos de catifes de flors de Corpus que hi ha en diversos edificis del centre de la vila.