La revista ‘Terramar’ recobra vida gràcies a una edició facsímil

Ha estat editada per l’Ajuntament i el Consorci del patrimoni amb motiu del centenari de Terramar

La revista Terramar – Publicació quinzenal d’art, lletres i deports, que es va publicar entre el 1919 i 21, ha recobrat vida gràcies a una edició facsímil editada per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sitges i el Consorci del Patrimoni de Sitges. El llibre és a la venda a la botiga dels Museus de Sitges (i altres llibreries, tant locals com de la resta del país) i s’ha editat amb motiu del centenari de la ciutat – jardí de Terramar, que es commemora aquest 2019.

Terramar – Publicació quinzenal d’art, lletres i deports va ser la primera de les tres revistes impulsades pel dinamitzador cultural Josep Carbonell i Gener en el Sitges dels anys vint. Les altres dues van ser Monitor (1921-23) i L’Amic de les arts (1926-29), un referent cultural del Noucentisme i les Avantguardes.

L’edició facsímil Terramar reprodueix completament la publicació, tal qual es va editar, tant en el format com en el disseny i els continguts. L’edició ha anat a càrrec d’Andana, que ja ha realitzat altres edicions de publicacions catalanes en facsímil com la mateixa L’Amic de les Arts o Hèlix.

Per les pàgines de Terramar circulen autors com J. V Foix, Joan Salvat-Papasseit, Josep Carner, Eugeni d’Ors, Alexandra Plana, Josep Maria López-Picó, Paul Dermée… També hi apareixen obres de Josep Obiols, Enric Cristòfor Ricart, Xavier Nogués, Enric Casanovas, Jaume Guàrdia, Magí A. Cassanyes…

Terramar – Publicació quinzenal d’art, lletres i deports es va editar com un suport propagandístic a la urbanització de la ciutat – jardí de Terramar, l’innovador projecte impulsat per l’industrial Francesc Armengol que acabaria marcant el futur de Sitges com a població associada a la qualitat. A la revista es parla d’urbanisme, de literatura, d’art, d’esports, de filosofia… La declaració de principis apareguda en el seu primer número (18 de maig de 1919) és prou eloqüent: publicar “a Sitges una revista que s’ocupés de les lletres i de les arts i que propulsés l’embelliment i la creixença de la nostra vila” (…). “Intentem, fer de Terramar una de les millors publicacions de Catalunya. Una revista de lletres en la que hi trobarà cabuda i comentari l’obra de tots els prosistes i poetes catalans –els de la passada generació, els de l’actual i les primícies dels joveníssims–, i la producció dels estrangers”.