La Cubana ressuscita Rusiñol amb ‘Gente bien’

La companyia aprofita el centenari de l’obra per recuperar un sainet crític amb la burgesia barcelonina de principis del segle passat

Tots dos han sigut, en diferents èpoques i formats, referents del Sitges cultural. I tots dos s’uneixen per primera vegada en un espectacle teatral que està predestinat a ser una de les grans sensacions de la present temporada. Santiago Rusiñol i La Cubana tornen a la primera pàgina de l’escena cultural catalana amb la representació de Gente bien, un musical que l’artista va estrenar ara fa 100 anys al teatre Novedades de Barcelona i que, aprofitant l’efemèride, la companyia teatral sitgetana ha volgut recuperar i versionar amb el seu particular estil.

Gente bien és un sainet amb el qual Rusiñol –gran observador de la realitat que l’envoltava– va voler ridiculitzar els nous rics de la burgesia industrial barcelonina. Famílies catalanes que parlaven en castellà perquè quedava més fi o que apel·laven a la moral més estricta mentre protagonitzaven escàndols extramatrimonials. Títols nobiliaris, festes selectes i negocis obscurs completen una obra de teatre que retrata quatre èpoques diferents (el 1917, el 1951, el 1980 i el 2017) per demostrar que la necessitat d’aparentar no té data de caducitat.

Les representacions van començar el passat 29 de setembre i estaran a la cartellera del Teatre Coliseum, com a mínim, fins a finals de novembre. Museus de Sitges, de fet, ja hi ha previst una de les seves sortides culturals.