Els museus obriran la nit de dissabte per celebrar el seu dia

Can Falç i la col·lecció de vidre prenen protagonisme en les celebracions

Com són el Cau Ferrat i el Museu de Maricel a la nit? Dissabte ho podran descobrir els qui entrin entre les 8 del vespre i la mitjanit en la primera Nit Blava de Museus de Sitges, organitzada amb motiu del Dia Internacional dels Museus, que es commemora cada 18 de maig. Per celebrar aquesta diada, Museus de Sitges ha programat una completa proposta d’activitats durant vuit dies, la major part de les quals se celebra el proper cap de setmana.

El Dia Internacional dels Museus es va celebrar ahir amb un doble acte: d’una banda, la sessió de portes obertes del Cau Ferrat i el Museu de Maricel, que va rebre 472 persones, que van visitar les diferents sales dels dos espais. Abans, les portes de Can Falç van obrir per acollir l’esmorzar amb què el Consorci del Patrimoni de Sitges va obsequiar al personal i col·laboradors per commemorar la jornada. Va ser el primer acte celebrat a Can Falç després de la reforma, que, de moment, ha culminat el procés en algunes de les dependències de la planta baixa. Un cop finalitzi tot el procés de reforma, Museus de Sitges organitzarà sessions de portes obertes per poder mostrar els resultats dels treballs de recuperació de l’històric edifici de la Ribera.

Precisament, diumenge –com a cloenda dels actes del Dia Internacional dels Museus– es presentarà l’estudi històric i arqueològic de Can Falç, realitzat en els darrers mesos. La presentació anirà a càrrec de la directora de Museus de Sitges, Vinyet Panyella, i l’arqueòleg Pere Izquierdo, responsable del projecte.

Abans, a més de la sessió nocturna dels museus, hi ha programades altres activitats per celebrar el Dia dels Museus. Avui dijous, el Prado acull la projecció de la pel·lícula El gran museu, de Johannes Holzhausen, en col·laboració amb Cineclub Sitges. Dissabte, hi haurà un taller infantil entorn les obres de Santiago Rusiñol i un concert de la coral Sitges Canta.

El vidre va esdevenir el protagonista del primer cap de setmana de celebració del Dia Internacional dels Museus. El cap de col·leccions de de Museus de Sitges, Ignasi Domènech, va realitzar una doble visita guiada pel fons de vidre de Santiago Rusiñol al Cau Ferrat, compost per 400 obres i considerada una de les col·leccions més rellevants del país. Es tracta de la col·lecció de vidre de Catalunya que conté els exemplars d’època antiga més importants: peces trobades en les excavacions de la necròpolis Puig dels Molins, a Eivissa –treballs en els quals va participar el propi Santiago Rusiñol–, junt a altres objectes de vidre dels segles XV a XVIII, adquirits pel col·leccionista Alexandre de Riquer.

El mateix dissabte, el vidre va adquirir rellevància en la demostració que va efectuar el reconegut artista txec Martin Janecky. La Torreta va acollir les creacions en directe de vidre bufat que va realitzar Janecky, que va elaborar diferents peces mitjançant el tradicional sistema de crear bombolles en el vidre fos. Janecky és un dels artistes més reconeguts en aquest sector i va arribar a Sitges en el marc d’una gira per la península que el va dur també a Madrid i València.

PROGRAMA DEL DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS

Dijous 19
Casino Prado
A les 18h i a les 20.30h 
Projecció cinematogràfica de la pel·lícula El gran museu (VOSE), de Johannes Holzhausen
7 euros (5 euros per a socis del Prado i majors de 65 anys) 

Dissabte 21
Palau de Maricel
A les 17h
Visita guiada i taller familiar L’Hora Blava
Activitat gratuïta (cal reserva prèvia perquè l'aforament és limitat)  

Dissabte 21
Museu del Cau Ferrat i Museu de Maricel
De les 20h a les 24h
Visites nocturnes La Nit Blava
Activitat gratuïta (l'aforament és limitat) 

Dissabte 21
Palau de Maricel
A les 22h
Concert coral, amb el grup Sitges Canta
Activitat gratuïta (cal reserva prèvia perquè l'aforament és limitat) 

Diumenge 22
Sala Gòtica del Museu de Maricel
A les 18h
Presentació de l’estudi històric i arqueològic de Can Falç. Amb Pere Izquierdo, tècnic especialista en Patrimoni; i Vinyet Panyella, directora-gerent del Consorci del Patrimoni de Sitges
Activitat gratuïta (l'aforament és limitat)

Visita guiada a la col·lecció de vidre de Santiago Rusiñol al Cau Ferrat
Martin Kanecky, durant la demostració de vidre bufat que va rer a la Torreta
Interiors de Can falç, durant l'acte celebrat el Dia Internacional dels Museus