Els museus es consoliden com a seu de festivals

El Creative Connexions i el congrés Catalunya i Futur prenen el protagonisme, després del Fantàstic

Fa quinze dies va ser el Festival de Cinema, abans havia estat el Festival de Poesia, el de Jazz i el Sitges Next i aquesta setmana és el Creative Connexions i el congrés Catalunya i Futur. El Palau de Maricel es reforça com a punt de recepció i acollida de festivals culturals i, com en el congrés de dissabte, també com a escenari d’iniciatives institucionals i culturals de relleu.

El Creative Connexions celebra entre dijous i diumenge la seva cinquena edició com a proposta d’intercanvi cultural entre Catalunya i Irlanda. Durant aquests quatre dies, prop de 50 actes de perfil i format diferent omplen l’agenda de Sitges, amb l’objectiu d’acostar la cultura irlandesa. Entre aquestes actes, hi ha el recital que se celebrarà dissabte (a les 17h) al Saló d’Or del Palau de Maricel i que porta per títol Les quatre estacions celtes. Es tracta d’un concert en el qual participaran 25 músics irlandesos integrats en la Bray Comhaltas Ensemble, amb la presència de la companyia teatral Irish Abbey i l’actriu Nuala Hayes. Es tracta d’una obra que reproduirà Les quatre estacions celtes, que ha estat especialment elaborada per al Creative Connexions. El concert té un preu de 5 euros.

A més d’aquest recital, el festival catalano-irlandès proposa altres interessants activitats culturals, com concerts folk, representacions teatrals, recitals de poesia, degustacions gastronòmiques o l’actuació castellera, que se celebrarà dissabte a les 18h al Cap de la Vila. Més de 40 grups i artistes –la majoria arribats des d’Irlanda– participen en el festival.

Aquest cap de setmana, el Palau de Maricel –en aquest cas, el Saló Blau– també acull una sessió del congrés participatiu Catalunya i Futur, organitzat per l’associació Exigents.cat. A la sessió de dissabte hi participaran el delegat de la Generalitat a Madrid, l’exconseller Ferran Mascarell; la directora la Fundació Catalunya Cultura, Gemma Sendra; i la directora de Museus de Sitges, Vinyet Panyella, moderats per Eduard Carrillo. L’acte serà tancat per la regidora de Cultura, Rosa Tubau.

El Congrés Participatiu, que es va iniciar el mes de maig passat, pretén definir de manera oberta i participativa qüestions com els principis constitucionals o el sistema electoral a Catalunya, passant per altres temes de preocupació com les estructures productives que garanteixin la sostenibilitat, el sistema educatiu o les relacions laborals. Exigents.cat ha programat activitats en el marc del congrés fins al maig de 2018 que es poden consultar a www.exigents.cat.

Aquestes iniciatives arriben després que els museus de Sitges i el Palau de Maricel hagi estat una activa seu de la 50a edició del Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya. La Nit Vermella, la Sitges Bacanal, l’exposició de Lovecraft i les jornades sobre el futur del cinema a Catalunya van convertir les seus del Consorci del Patrimoni de Sitges com un espai actiu del Festival.