El Palau de Maricel recupera la barana de la terrassa i llueix més blanc que mai

La reparació ha permès recuperar gelosies i la reconstrucció de la jardinera

Les obres de reparació de la barana del Palau de Maricel ja han culminat i les terrasses tornen a estar obertes per a les visites guiades. La setmana passada es va retirar la bastida que ha acompanyat la realització de l’obra i ha permès deixar lliure la façana del Maricel de Terra i del pont que uneix els dos complexes, que ara llueixen un blanc intens gràcies a la capa de pintura que hi han rebut.

Els treballs de restauració van començar just passat Reis i han tingut una durada superior a la prevista, ja que a mida que avançaven les obres s’hi han anat descobrint parts despreses que calia estabilitzar immediatament. El motiu principal del treball ha estat la restauració de la cornisa i la barana de les terrasses del Palau de Maricel, que es trobava en força mal estat. L’any passat s’hi van detectar diverses esquerdes i parts inestables, que van requerir la col·locació d’una xarxa de protecció per evitar cap despreniment.

Les esquerdes s’han format per la oxidació d’elements de ferro afegits als anys vuitanta quan es van restaurar les terrasses i es van fer volades les jardineres, que anteriorment arribaven fins al terra. Aquests elements de ferro penetren profundament al mur fins a la cornisa i, en inflar-se, la trenquen.

L’actuació ha permès recuperar les gelosies de la barana que s’havien anat desintegrant i desapareixent tot deixant els òculs buits. Era previst reutilitzar únicament les gelosies originals, però en desmuntar-les es va veure que sota la pintura estaven literalment trinxades, de manera que se’n va fer un motllo i se n’han produït vint-i-nou, tot recuperant l’aspecte original dels òculs.

El procés també ha suposat la restauració de la gàrgola que hi ha sobre el Racó de la Calma. En desmuntar la barana es va veure que aquest element estava trencat en diversos fragments i que tot l’angle havia cedit al seu pes, cosa que representava un perill evident. Per restaurar aquest angle de l’edifici ha estat necessari desmuntar parcialment la jardinera de la terrassa, que s’ha reconstruït tot tornant-la a la forma original.

Un cop acabada la reparació, s’han pintat la façana del Palau de Maricel a l’alçada del carrer Fonollar, així com el pont que uneix Maricel de Terra i Maricel de Mar. Els treballs han estat dirigits per l’arquitecte Oriol Pascual i executats per Construccions Navas, a càrrec del pressupost de manteniment del Consorci del Patrimoni de Sitges.

Capvespre a Maricel. Precisament, l’emblemàtic pont de Maricel obrirà excepcionalment aquest dissabte (i dissabte 25 d’agost), amb motiu de l’acte Capvespre de lluna a Maricel, inclòs en la programació del Sitgestiu 2018. Aquest acte convida a fer una redescoberta de Maricel, amb la seva història, els seus secrets i les seves col·leccions, amb motiu de la sessió de lluna plena dels dies 28 de juliol i 25 d’agost.

Els assistents podran efectuar nous recorreguts pel conjunt de Maricel i passar d’un espai a l’altre a través del pont, que només s’obre de manera ocasional i que ara feia anys que era tancat. L’acte comença a les 21h i finalitza amb una copa de cava a tots els assistents. Les entrades es poden adquirir al web www.museusdesitges.cat i a la recepció dels museus.