El Museu Romàntic inicia els treballs per a la seva reobertura, l’any vinent

L’aprovació del projecte de climatització permet desbloquejar l’actuació de reforma i adaptació de l’edifici

El Consell General del Consorci del Patrimoni de Sitges, reunit avui, ha aprovat el projecte de climatització del Museu Romàntic – Can Llopis. Amb un pressupost total de 655.000 euros, aquest tràmit permet desbloquejar el procés per a executar les obres de reforma i adaptació que necessita el Museu Romàntic, que li permetrà obrir de nou en el segon semestre del 2020.

El projecte de climatització és l’actuació més complexa de les previstes a Can Llopis per adaptar-lo a les necessitats actuals com a museu públic. Amb l’aprovació avui de l’actuació s’inicia el tràmit per obrir el concurs públic. Les obres està previst que comencin la propera tardor i que tinguin una durada d’entre quatre i cinc mesos. L’edifici de Can Llopis, de 225 anys d’història, no havia tingut fins ara de sistema de climatització, una eina imprescindible per adaptar-se a les necessitats museístiques del segle XXI.

Un cop s’implanti el sistema de climatització es procedirà a altres actuacions de reforma i consolidació de l’edifici, així com la implantació del projecte museogràfic. Entre les accions previstes hi haurà la reparació de les cornises, la restauració dels porxos, la millora del sistema elèctric i la instal·lació d’un ascensor. Paral·lelament, també es treballarà en un nou disseny del projecte museogràfic, que reforci les col·leccions, els fons i els itineraris del museu.

L’execució del projecte de climatització requereix una intervenció en l’interior de l’edifici i en la terrassa, on s’instal·laran les màquines per tal que no tinguin impacte visual sobre l’exterior. A les golfes –sota la teulada– s’instal·larà un sistema de distribució, mentre que a cada sala, entre les cortines i els porticons, s’ubicarà una consola que canalitzarà la climatització.

El Museu Romàntic - Can Llopis es troba situat en un edifici d’estil neoclàssic, construït el 1793. Deu els seu nom al primer propietari, el notari Manuel Llopis i Falç, que el va adquirir al seu cosí, Josep Bonaventura Falç i Roger, qui l’havia fet construir inicialment per a ell dins del perímetre de terres que va urbanitzar fora de les muralles de la vila, en el que va ser el primer eixample sitgetà, a finals del segle XVIII.

El darrer hereu de la família, el diplomàtic Manuel Llopis de Casades (1885-1935), va cedir la casa pairal a la Generalitat de Catalunya perquè fos convertida en museu. L’esclat i les conseqüències de la Guerra Civil van endarrerir els tràmits, que van ser represos el 1943 en ser ofert de nou l’edifici a la Diputació de Barcelona.

L’adequació com a museu es va iniciar el 1946. El 1949 es va obrir al públic la planta noble i, posteriorment, la planta baixa, el jardí, el celler i la biblioteca. De la casa original se’n conserva íntegrament l’estructura i la decoració dels murs.