El Museu de Maricel ingressa una obra poc coneguda de Ramon Casas

‘Mirador de Maricel’ està pintat des de Can Rocamora a començament del segle XX

L’oli Mirador de Maricel, de Ramon Casas, ha ingressat a la Col·lecció d’Art de la Vila del Museu de Maricel, adquirit pel Consorci del Patrimoni de Sitges a un col·leccionista. La pintura se suma a la rellevant col·lecció de Ramon Casas que tenen tant el Museu de Maricel com el Cau Ferrat, que supera ja el centenar de peces.

Mirador de Maricel no té data documentada, tot i que, previsiblement, Ramon Casas la va pintar a principis de la segona dècada del segle XX, un cop havia finalitzat la primera part de construcció de Maricel, impulsada per Charles Deering i sota la direcció de Miquel Utrillo. En aquells anys, Can Rocamora –l’edifici que enllaça el Cau Ferrat i Maricel, i que actualment està integrat en el circuit de tots dos museus– era propietat de la família de Ramon Casas, on l’artista hi passava algunes estades.

La pintura –de 61 cm. de base x 50 cm. d’alt– mostra el mar Mediterrani amb les onades tocant el Puig de Sitges davant de Maricel, on s’aprecia una part del mirador i una de les seves columnes identificatives. Es tracta d’una obra poc coneguda de Ramon Casas, ja que formava part d’una col·lecció particular.

El nou oli adquirit pel Consorci, però, ja es va exposar al Museu de Maricel. Va ser amb motiu de l’exposició Centenari Maricel (1918 – 2018) entre el 15 de novembre del 2018 i el 24 de febrer passat. La pintura s’exhibia, precisament, en un dels angles del mirador de Maricel. Era una de les dues obres poc conegudes de Casas que va mostra l’exposició; l’altra era Retrat femení (1904-05), procedent també d’una col·lecció particular.

Amb aquesta obra, els Museus de Sitges superen ja el centenar de peces de Ramon Casas als seus fons, que queden repartits d’aquesta manera:

- Museu del Cau Ferrat: 80 dibuixos i 15 olis.
- Museu de Maricel: dos olis, tres dibuixos i un plafó ceràmic.