El Museu de Maricel acull l’exposició central del centenari del conjunt de Maricel

La mostra presenta més de cent peces que relaten la construcció d’un edifici únic

El Museu de Maricel presentarà, a partir de dijous 15 de novembre, l'exposició central del centenari del conjunt de Maricel. Es tracta d'un retrat del procés de disseny i construcció d'un edifici singular, que en el moment de la seva inauguració va causar un notable impacte en els cercles culturals de Catalunya. La mostra està comissariada per Ignasi Domènech –cap de col·leccions de Museus de Sitges– i Sebastià Sánchez Sauleda i es podrà veure fins el 24 de febrer de l'any vinent.

Després d'haver estat escenari de l'exposició central de l'Any Ramon Casas (novembre 2016 - febrer 2017) i de l'exposició dedicada a Gustau Violet i l'art rossellonès de començament del segle XX (juliol - octubre 2018), el Museu de Maricel es torna a vestir de llarg per acollir una mostra de notables dimensions i significatiu interès artístic per mostrar un període de progrés per al país com va ser el Noucentisme.

L'exposició està organitzada amb moriu dels cent anys de finalització de les obres del conjunt de Maricel, que abasta el mateix Museu de Maricel (l'edifici conegut també com Maricel de Mar), el Palau de Maricel (Maricel de Terra) i els espais adjacents, que acullen altres institucions culturals locals, com la Biblioteca Santiago Rusiñol, l'Arxiu Històric de Sitges i la Casa Lola Anglada.

Inicialment projectat com a residència d'estiu per l'industrial nord-americà Charles Deering (1852-1927), Maricel va convertir-se en l'edifici que allotjava la col·lecció d'art hispànic que atresorava. Les obres es van executar sota la direcció de l'enginyer, cartellista i crític Miquel Utrillo (1862-1934), que va transformar l'antic Hospital de Sant Joan Baptista (del segle XIV) i els edificis adjunts en un magnífic conjunt arquitectònic.

L'exposició del centenari de Maricel estarà formada per més de cent obres (pintures, dibuixos, fotografies, plànols, rajoles, escultures...), procedents de diversos col·leccions, com la Deering Estate (Miami), el Museu Carmen Thyssen de Màlaga, el Museu Nacional d'Art de Catalunya, el Museu del Modernisme de Barcelona, la Biblioteca de Catalunya, l'Institut Ametller d'Art Hispànic, el Museu Diocesà i Comarcal de Lleida, el Museu de València o el Museu de Rues, entre d'altres.