El llegat dels logicofobistes deixa més de 3.000 visitants als Museus de Sitges

L’exposició, que es pot visitar fins al diumenge 4 de març, recorda la segona generació del surrealisme català i la seva trajectòria estroncada a causa de la Guerra Civil espanyola

L’exposició Logicofobistes: 1936, el surrealisme com a revolució de l’esperit s’acomiada aquest cap de setmana dels Museus de Sitges. Després de quatre mesos oberta al públic a la sala d’exposicions de Can Rocamora, la mostra ha reunit un total de 3.018 visitants entre els que l’han contemplat de manera lliure i els que ho han fet a través d’un itinerari guiat. Una xifra més que satisfactòria tenint en compte que el corrent logicofobista continua sent, a dia d’avui, un dels grans desconeguts de l’art i el pensament contemporanis a Catalunya.

Precisament, el gran propòsit de l’exposició és evocar la mostra logicofobista que es va celebrar l’any 1936, just abans del cop d’estat del general Franco, a la Llibreria Catalònia de Barcelona. Una mostra que en aquell moment ja presentava el surrealisme com un moviment d’expressió lliure i vocació transformadora. El comissari de l’exposició, Josep Miquel Garcia, de la Fundació Apel·les Fenosa, ha realitzat un procés de recerca de tots els artistes així com de les obres que van ser presents en l’exposició original. Gràcies a això, la mostra de Can Rocamora ha pogut anat acompanyada d’una publicació que reconstrueix l’exposició logicofobista de 1936 en la seva totalitat. Un document que contextualitza la quarantena de peces que ofereixen una pinzellada del surrealisme a Catalunya un cop superada l’hegemonia del Noucentisme.

L’interès del projecte rau en la rellevància d’aquesta segona generació del surrealisme català, que no va poder consolidar-se a causa de la Guerra Civil espanyola i del posterior exili de molts d’aquests artistes catalans. Així mateix, l’exposició també vol commemorar el centenari del naixement del pintor Josep Viola, company d’Apel·les Fenosa en els anys de l’exili i signant del Manifest Logicofobista. Un dels inspiradors d’aquell text va ser el crític sitgetà Magí Albert Cassanyes, redactor de l’emblemàtica revista L’amic de les arts.

Logicofobistes: 1936, el Surrealisme com a revolució de l’esperit és una exposició produïda per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament del Vendrell, amb una versió itinerant produïda i coordinada per l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona. Entre els originals exposats també hi ha peces de col·leccions particulars. Museus de Sitges ha aprofitat l’arribada de la mostra a Sitges per oferir una instal·lació dedicada a Artur Carbonell (Sitges, 1903 – 1973), un dels màxims exponents del surrealisme a Catalunya i un dels artistes que va participar en l’exposició pionera del 1936.