El Cau Ferrat i el Maricel opten a ser escollits ‘Museus europeus de l’any’

Tolosa i Sant Sebastià acullen fins dissabte el fòrum professional, que escollirà el guanyador entre les 49 nominacions

El Cau Ferrat i el Museu de Maricel competeixen amb 48 candidatures més per ser escollits Museu Europeu de l’Any, durant el fòrum The European Museum of the Year Award, que se celebra entre avui i dissabte a les localitats guipuscoanes de Tolosa i Sant Sebastià. El títol de Museu Europeu de l’Any (EMYA, en el seu acrònim en anglès) el concedeix, des de l’any 1977, el Consell d’Europa, organisme en el qual participen 47 estats del continent. És el reconeixement europeu més prestigiós per als museus del continent. Està lliurat pel Consell d’Europa per a distingir les apostes qualitatives i està adreçat tant a museus petits com grans, així com públics i privats.

La directora de Museus de Sitges, Vinyet Panyella, defensarà la candidatura del Cau Ferrat i el Maricel, junt als responsables de la resta de 48 museus europeus nominats pel mateix Consell d’Europa. Per a Panyella, “el simple fet d’arribar fins al final suposa un reconeixement explícit del resultat dels museus reformats i el seu funcionament durant el primer any”. El Cau Ferrat i el de Maricel són els dos únics museus catalans nominats. A la llista de museus que hi opten hi ha també el Museu del Vi de Pagos del Rey (Zamora), el Museu del Quai Branly de París, el Museu de la Ciència de Londres, el Museu Arqueològic de Tegea (Grècia), les Termes de Dioclecià – Museu Nacional de Roma (Itàlia), el Museu Postal de Finlàndia o el Museu Nacional de Liechtenstein, entre d’altres.

El Museu Europeu de l’Any del 2015 va ser Rijkmuseum (Àmsterdam), mentre que el 2014 va ser el Museu de la Innocència, d’Istanbul; el 2013, el Museu del Riverside de Glasgow i el 2012, el Museu Madinat al-Zahra (Córdova). L’únic museu català que ha guanyat l’EMYA és el CosmoCaixa de Barcelona, l’any 2006. El Guggenheim de Bilbao el va obtenir l’any 2000. Altres guanyadors han estat el Museu de Salzburg (2009), el Victoria and Albert de Londres (2003), el Museu Olímpic de Lausana (1995) i el Museu de la Carmarga d’Arles (1979).

Vinyet Panyella defensarà la candidatura del Cau Ferrat i el Museu de Maricel durant la sessió del The European Museum of the Year Award que es farà dissabte al matí. La directora de Museus de Sitges exhibirà els resultats presentats al Consell general del Consorci del Patrimoni de Sitges aquest dilluns, que detallen que 106.392 persones van visitar els museus de Sitges i van participar en les seves activitats durant el 2015, el primer exercici després de la reobertura del Cau Ferrat i el Museu de Maricel. Entre les dades del 2015 també ressalten els 5.493 escolars que van visitar els museus l’any passat, així com les relacionades amb polítiques de préstec i restauració: 160 van arribar temporalment als museus i se’n van deixar 96, mentre que les restauracions dutes a terme van ser 55, 41 de les quals als laboratoris el Consorci.