Dotze exemplars de ‘Pèl & Ploma’ ingressen al fons dels museus

Les revistes es mostraran a l’exposició central de l’Any Casas

Museus de Sitges ha rebut la donació de dotze fascicles originals de la mítica revista modernista Pèl & Ploma. La donació ha estat realitzada per Rafael Ibáñez, de Cubelles, i guardava els exemplars a la seva casa pairal. L’acte de cessió es va fer al Cau Ferrat la setmana passada i va anar a càrrec del mateix Ibáñez, que va lliurar els exemplars a la directora de Museus de Sitges i comissària de l’Any Casas, Vinyet Panyella.

Els exemplars corresponen a la segona etapa de la revista, en què, dirigida per Miquel Utrillo i il·lustrada per Ramon Casas, presenta una admirable composició i realització tipogràfica. En aquesta etapa destaca la presència de col·laboradors –escriptors i artistes– cridats per Miquel Utrillo i que amplien el projecte de la revista, que assoleix el lideratge peninsular de les publicacions modernistes.Entre els exemplars donats figura el darrer número de la revista, que anuncia el seu final.

Aquests exemplars formaran part de l’exposició Ramon Casas, la modernitat anhelada, que organitza Museus de Sitges, en coproducció amb la Fundació La Caixa, i que serà la mostra central de l'Any Ramon Casas. L’exposició serà al Museu de Maricel del 10 de novembre al 19 de febrer de l’any vinent i posteriorment viatjarà al CaixaForum de Madrid i de Palma de Mallorca.