Descobrint el Palau Maricel

“Que es pot visitar?”. Aquesta pregunta sovinteja sempre que a les portes del Palau Maricel hi ha un grup que assisteix a algun esdeveniment al recinte: des de concerts fins a casaments, passant per convencions d’empresa. Que un dels edificis més emblemàtics de Sitges, com és el Palau Maricel, estigui tancat al públic genera més d’una frustració entre els visitants que passen pel davant. Per aquest motiu, la directora del Consorci del Patrimoni de Sitges, Vinyet Panyella, ha decidit programar visites guiades els diumenges al migdia: amb l’objectiu d’oferir una nova activitat de turisme cultural, difondre el patrimoni arquitectònic i facilitar la (re)descoberta d’un edifici del qual es compleixen cent anys de la seva construcció.  
Les visites al Palau Maricel s’efectuen cada diumenge en dos torns: a les 12 hores en català i a les 13h en castellà. La campanya va començar el 20 de genr passat i es mantindrà fins el 30 de juny. Una mitjana de vint persones participa en cada visita, a la qual cal reservar prèviament al 93 894 29 69, si bé, sempre que hi hagi places lliures, s’accepta apuntar-s’hi minuts abans que comenci l’itinerari. El públic majoritari és el català, tot i que també n’hi ha de la resta de l’Estat i de països com França o Rússia. La varietat, però, és la nota predominant, ja que hi ha des de parelles joves i estudiants fins a famílies senceres o grups de gent gran.  
La visita comença al Racó de la Calma, just a l’entrada principal del Palau. Allà s’hi explica la història de l’edifici i la de les personalitats que hi estan estretament vinculades: Ramon Casas, Miquel Utrillo i, sobretot, Charles Deering, el multimilionari nord-americà que va encarregar la seva construcció. La primera part del recorregut continua per l’avantsala –on llueixen els esmalts francesos i les ceràmiques–, el majestuós Saló d’Or, la capella de la Verge de Montblanc i les assolellades terrasses, on els visitants aprofiten per conèixer la part del darrere de l’edifici, des de la qual es pot veure la Fundació Stämpfli, el Mercat Vell o l’Ajuntament.  
L’itinerari es reprèn al claustre, un espai idílic de vistes excepcionals en què s’obsequia els presents amb una copa de cava. La majoria treuen les seves càmeres o mòbils i retraten l’excepcional vista que ofereix el Mediterrani des d’aquest balcó privilegiat. La ruta segueix fins arribar al Saló Blau, decorat amb fotos antigues del Palau Maricel de l’època en què Charles Deering hi vivia. Finalment, el recorregut acaba a la porta de Santa Caterina, coneguda popularment com la dels Gegants, on hi reposa l’escultura original d’El Greco impulsada per Santiago Rusiñol el 1898.  
Més enllà de coneixements històrics, la visita guiada és una oportunitat excel·lent per apropar-se de ben a prop les interioritats del Palau, la bellesa dels seus racons i les obres d’art que atresora. Fins i tot, alguna anècdota, com ara que no va ser bombardejat durant la Guerra Civil gràcies a què hi onejava una bandera nord-americana.  
Les visites guiades duraran encara un mes i mig i empalmaran amb el Sitgestiu Cultural, que, fins ara, constituïa l’única oportunitat de conèixer el Palau a través d’un recorregut guiat i comentat. El Sitgestiu Cultural d’enguany també oferirà aquesta possibilitat. L’entrada per a les visites, que val 6,50 euros, també inclou l’accés gratuït al Museu Romàntic i a la Fundació Stämpfli.