‘Cementiri de Montmartre’, de Santiago Rusiñol: peça del mes d’abril

El programa de La Peça del Mes dels Museus de Sitges continua aquest abril amb el quadre Cementiri de Montmartre (1891), de Santiago Rusiñol. L’oli, que pertany a la col·lecció de pintura del Cau Ferrat, es pot contemplar a l’exposició ‘L’Art modern. Obres Mestres del Cau Ferrat’, recentment inaugurada a Miramar, on romandrà fins a finals de noviembre. Cementiri de Montmartre és una de les obres més emblemàtiques de l’etapa parisenca de Rusiñol. Representa la visió del cementiri vist des de la part alta del barri, probablement des de l’apartament que l’artista ocupava al Moulin de la Galette. És una visió grisa i desolada expressada amb una gama cromática crua en la que l’espai del primer pla és un gran buit que contrasta amb la vista del cementiri i, al fons, la ciutat entre boires i fum.  
El quadre té el seu correlat literari amb l’article que Rusiñol hi va dedicar, “El cementerio de Montmartre”, a La Vanguardia (1892), on s’expressa amb el llenguatge de pintor: “Visto el cementerio por la mañana, envuelto entre la niebla y abarigado por el vapor que modela sus contornos, parece nadar entre una nube; iluminado al mediodía por el sol que hace brillar las cruces y las coronas, parece renacer vibrante al calor de nueva vida; creyérase que vuelve a morir con la tarde y por la noche, muerto ya, a la oscuridad de tal modo se confunden los panteones que se levantan sin forma con las casas de los vivos que las rodean, que solo se distingue la morada de los muertos por una gran mancha de sombra”.  
Raimon Casellas situava aquest quadre entre els paràmetres de la pintura de la modernitat.  
Presentació  
27 d'abril de 2012 a les 19 hores a l'edifici Miramar A càrrec de Vinyet Panyella, Directora-gerent Consorci del Patrimoni de Sitges