‘Sitges 1968: 45 anys de cartells del Festival’

10 octubre 2013 a 20 octubre 2013
Saló Blau - Palau de Maricel

El Saló Blau del Palau de Maricel exposa, amb motiu del Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, la col·lecció de cartells dels 45 primers d’història del certamen, Els originals formen part de la col·lecció de l’Arxiu Històric de Sitges.

Sitges 1968: 45 anys de cartells del Festival es pot veure durant tots els dies del Festival i constitueix, junt amb el taller infantil del dia 19, les dues aportacions que Museus de Sitges realitza enguany al certamen per a contribuir a reforçar les seva presència arreu de la vila. La mostra representa una excel·lent oportunitat per a comprovar l’evolució del gènere fantàstic i de la seva aplicació gràfica al llarg d’aquests 45 anys, tant des d’un punt de vista estètic com conceptual.

L’exposició es realitza al Saló Blau on s’han exhibit tots els cartells, en diferents formats i mides, a les seves parets, des de la primera edició de la que aleshores va ser la Setmana Internacional de Cinema Fantàstic i de Terror, impulsada per un grup de sitgetans amants del cinema i les arts.

A través de l’itinerari d’aquestes obres s’observa el trànsit dels diferents recursos artístic i de disseny per anunciar un esdeveniment com el Festival. Des de les primeres edicions, amb treballs a una o dues tintes amb aplicacions gràfiques fins els productes dels darrers anys amb la utilització d’una fotografia retocada, aquests 45 anys han mostrat pintures de caire fantàstic d’artistes com Bruno, Jesús Albors, Pierrot o Daza Rosas. La mostra també permet comprovar la irrupció de l’emblemàtica palmera en el logo del Festival, l’any 1984, amb les seves posteriors adaptacions i la presència del King Kong l’any 92 i de manera regular en les edicions posteriors.

Sitges 1968: 45 anys de cartells del Festival té entrada gratuïta i el seu horari és d’11 a 14 i de 17 a 20 hores, fins el 20 d’octubre, data que finalitza el Festival.

Precisament, el segon dissabte del Festival, el mateix espai del Saló Blau acollirà un taller infantil per a nens i nenes de 5 a 10 anys, per a realitzar un zoòtrop a partir de l’emblemàtica imatge del King Kong, el símbol del Festival. El taller, que porta per títol “El Fantàstic entra als Museus”, pretén estimular la creativitat dels més petits a través d’una adaptació de la joguina òptica inventada per William George Horner el 1834. El zoòtrop està compost d’un petit tambor circular amb unes petites ranures que, en girar-les, permet generar imatges òptiques en moviment.