Mig estiu a Sitgestiu Cultural

Agost, i són dies de calor i de lleure. Hi ha llibres que només són per ser llegits en ple estiu – per mi és temps de novel.les històriques, biografies novel.lades, història en format divulgatiu o assagístic i llibres que es llegeixen a la fresca, arran de mar o a l’ombra dels pins i les moreres. El lleure, però, es diversifica i arribem a fer una mica de tot, de manera que aquest estiu he disfrutat del Sitgestiu Cultural des d’una altra banda del prisma.  
A primers d’agost faig un balanç dels del “mezzo del cammín” sobre la campanya d’estiu dels Museus de Sitges que enguany compleix la setzena edició. Més que un balanç és una reflexió sorgida de l’empirisme i de l’observació a parts iguals amb els comentaris dels participants i espectadors i suggeriments que arriben des de diversos angles.  
La programació d’enguany ha seguit, a grans trets,  les mateixes característiques dels altres estius en els que la música en la seva diversitat de llenguatges i estils ha estat la protagonista: òpera, jazz, viola de roda, instrumental antic, cant de trobadors, piano, guitarra i castanyoles. A les actuacions que han esdevingut tradicionals i que han configurat un públic fidelitzat any rere any – Retrio i Òperaílicaprincipalment, així com el concert de castanyoles amb què es clou la visita al Palau Maricel – s’hi han afegit el cantant i compositor Èric Vinaixa; Adrià Grandia, músic i compositor acompanyat per la viola de roda i Antoni Rossell, catedràtic de literatura romànica i intèrpret de música antiga. L’actuació de la cantant Maria Teresa Garrigosa i la pianista Carme Talleda amb música de compositores i escriptores modernistes ha estat un espectacle exquisit i totalment vinculat a un dels objectius de la campanya com és el de posar en relació la música i el nostre patrimoni.  
Sitgestiu Cultural ha crescut en oferta i en nous espais i ha comptat amb un miler d’espectadors al llarg del mes de juliol en aforaments de petit o mitjà format, sense comptar-hi els visitants a les exposicions i al Museu Romàntic, que depassen els quatre mil. La incorporació de la Fundació Stämpfli com a seu d’activitats culturals i  de l’ermita de Sant Sebastià, que llueix la recent restauració de què ha estat objecte, així com els exitosos Sopars de lluna plena han revelat aspectes fins ara inexplorats en l’oferta estiuenca dels Museus de Sitges amb expectatives de futur.  
L’oferta s’estén, a més, a altres activitats dels Museus que aquest estiu es presenten sota el reclam de la campanya, amb l’objectiu de mostrar al públic sitgetà i visitant totes les possibilitats que a hores d’ara s’hi oferir. Per als petits hi ha els Tallers, per als curiosos les Rutes; per als interessats en les arts i el patrimoni, l’exposicions d’Erró, l’ull planetari (Fundació Stämpfli) i de L’Art Modern. Obres mestres del Cau Ferrat (Miramar),  que ha estrenat marxandatge i arriba als quatre mil visitants. Hi ha també La Peça del Mes – l’estiu és temporada alta i el programa continua sense interrupcions- que per l’agost entronitzarà definitivament el Drac de Sitges a obra patrimonial. Les Jornades Europees del Patrimoni, el darrer cap de setmana de setembre, culminen la campanya d’estiu amb jornades de portes obertes, la presentació del tercer número de la revista L’Amic de les Arts, concerts i altres activitats que s’anunciaran properament.  
El balanç de meitat de camí s’acompleix satisfactòriament pel que fa a espectacles i públics; queda per veure com anirà la resta de l’estiu perquè cada dia i cada activitat són un nou repte. Ara per ara ens queda el que comentava un dels assistents ocasionals al Sitgestiu, que és la presència viva dels Museus i del patrimoni de Sitges, perquè no tanquem ni per obres ni per vacances.