Dia Internacional dels Museus a Sitges: una celebració

Arribat el 18 de maig, Dia Internacional dels Museus, és un bon moment per fer un balanç dels primers mesos de l’any als Museus de Sitges. L’esforç d’activar la seva vida quotidiana amb projectes ja existents i implementant-ne de nous ha donat uns primers resultats que marquen un canvi de ritme en la vida cultural de la Vila i en la contribució dels museus sitgetans al panorama general dels museus catalans. La cultura en temps de crisi és un revulsiu i un antídot contra decaïments de tota mena i un estímul per a la creativitat, el coneixement i lleure. Un lleure productiu, enriquidor perquè el gaudi dels béns culturals i del patrimoni cadascú el pot assimilar en la mesura que vulgui.  
Dues exposicions inaugurades aquesta primavera i programades fins a la tardor són la marca i la més important oferta del Consorci del Patrimoni de Sitges d’aquesta temporada. L’Art Modern. Obres mestres del Cau Ferrat, instal.lada des del 30 d’abril a Miramar i amb dos milers de visitants fins el moment, acull les obres més significatives del col.leccionisme de Rusiñol i de la modernitat artística amb seu al Cau Ferrat. Era important retornar les col.leccions del museu al públic i amb aquesta s’ofereix, a més, la possibilitat de veure les obres com mai hem tingut l’oportunitat de contemplar-les, arran d’ulls, ben de prop, perquè hi puguem descobrir traces i matisos que des del seu lloc habitual és gairebé impossible de percebre. L’aplicació tecnològica dels codis QR de manera experimental i la seva entusiasta recepció per part del públic confirma la necessitat d’introduir al Cau Ferrat – i també a Maricel i al Museu Romàntic – les tecnologies de la informació que propicien i faciliten una nova manera d’accés als béns culturals  
L’exposició que la Fundació Stämpfli dedica a l’artista contemporani Erró ofereix una visió inèdita entre nosaltres d’aquest ull planetari que amb mirada crítica i irònica i amb un domini extrem del llenguatge de la figuració narrativa passa revista del món contemporani des del compromís amb humor i humanisme.  
Les exposicions han constituït el punt d’arrencada per a l’ampliació dels serveis al públic: visites guiades diàriament en català, castellà i anglès a L’Art Modern – i aviat a la mostra Erró -; inclusió de la Fundació Stämpfli i de totes dues mostres al programa La peça del mes; tallers familiars, i una primera edició de productes de marxandatge triats acuradament per al consum del tota mena de públics. El canvi d’orientació i la millora de la política de comunicació del CPS s’ha iniciat amb la creació de la marca Museus de Sitges que, sense desdir la formulació administrativa en concreta el seu abast. Alhora, l’aposta per la informació actualitzada i permanent s’esdevé constantment en la nova pàgina web www.museusdesitges.cat, així com en la presència dels museus sitgetans a les xarxes socials de facebook i twitter.  
Entre les activitats previstes més a curt termini, hi ha la programació del Sitgestiu Cultural 2012, que es presentarà durant el proper mes de juny i l’organització d’una jornada d’estudi de caràcter obert, conjuntament amb la UAB, sobre el col.leccionisme, el comerç de l’art i els museus que se celebrarà al Palau de Maricel el proper 5 d’octubre.  
Deixo per al final la situació actual del projecte d’obres del Cau Ferrat i de Maricel perquè és el més important que a hores d’ara s’està esdevenint. Des del 27 d’octubre d 2007, en què la Comissió Executiva i el Consell General del CPS van acordar encarregar la modificació del projecte, suprimint la pantalla de vidre, la passera de ciment damunt del mar i l’aixecament del sòl de la planta noble del Cau Ferrat, el calendari previst s’ha anat complint sense més entrebancs que els que comporta la redacció d’un reformat tan complex com aquest i la seva correcta tramitació administrativa i institucional. A hores d’ara es treballa en el projecte executiu del reformat – el bàsic està ja aprovat per part de la Comissió Territorial de Patrimoni – i en altres aspectes, el més important dels quals és el projecte museogràfic. De tot el conjunt de temes relatius a les obres hi haurà ocasió de parlar-ne més llargament.  
Per la feina realitzada i per la feina que queda per fer, els Museus de Sitges celebren aquest 18 de maig amb jornada de portes obertes, visites guiades gratuïtes i un recital nocturn de poesia i música al Museu Romàntic que descobrirà el vessant poètic de Rusiñol. Val la pena compartir aquesta diada, que es clourà amb un brindis pel present i el futur dels Museus de Sitges.  
Vinyet Panyella Directora-gerent del Consorci del Patrimoni de Sitges