La #MuseumWeek 2021 fa dels Museus de Sitges un espai creatiu

La #MuseumWeek torna amb set temes vinculats al passat, present i futur dels museus. Set idees per transmetre un missatge al públic dels museus: ‘som un espai creatiu‘.

Un cop més, els Museus de Sitges se sumen a la setmana dels museus que arriba a la seva vuitena edició. Coneguda com a #MuseumWeek, aquest esdeveniment organitzat per Culture For Causis Network, l’organització filantròpica Art Explora i el programa de la Unesco ResiliArt tindrà lloc del 7 al 13 de juny de 2021 amb l’objectiu de fomentar la creativitat entre les institucions i el públic. Tots ells connectats a través de les xarxes socials.

Durant set dies el Museu del Cau Ferrat, el Museu de Maricel, el Palau de Maricel i la Fundació Stämpfli compartiran diverses accions sota les etiquetes escollides per aquesta nova edició. Una iniciativa que enguany està dedicada a la creativitat en una edició encara marcada per la crisi sanitària.

Mentre pandèmia tenia els seus pitjors efectes en la salut de física i mental de tots els habitants del planeta, milers de milions de persones a tot el món han buscat refugi en la cultura. Una teràpia que més enllà de l’entreteniment ofereix consol i connexió amb la gent.

Amb aquest mateix propòsit i desitjant que tots sortim reforçats d’aquesta situació, els Museus de Sitges han programat diverses accions per difondre aspectes relacionats amb la seva història, les seves activitats o el seu patrimoni artístic per tal de transmetre l’art i fomentar la creativitat.

7 dies, 7 missatges, 7 hashtags

Cada dia de la setmana del 7 al 13 de juny de 2021 està dedicat a una temàtica determinada per a guiar la conversa i facilitar el seu seguiment sota les etiquetes #HiHaviaUnaVegadaMW, #DarrereLesCàmeresMW, #AmbLaMiradaDunInfantMW, #EurekaMW, #PosaliUnTitolMW, #LartÉsATotArreuMW i finalment #ParaulesPelFuturMW.

Dilluns 7: #HiHaviaUnaVegadaMW
El programa de la #MuseumWeek arrenca amb les etiquetes #HiHaviaUnaVegadaMW i #OnceUponAtimeMW amb el que es volen donar a conèixer els orígens dels diferents equipaments que conformen els Museus de Sitges. Des del Cau Ferrat al Palau de Maricel, passant pel Museu Romàntic Can Llopis o la Fundació Stämpfli – Art Contemporani, que enguany celebra el seu 15è aniversari.

Quina millor manera millor de començar la setmana que visitant l’exposició “Santiago Rusiñol. 1861/1931” a les vitrines de la Biblioteca Popular Santiago Rusiñol. Equipament ubicat a la que fou casa de Miquel Utrillo i que forma part del conjunt de Maricel. Podeu anar-hi del 7 al 30 de juny.

Dimarts 8: #DarrereLesCàmeresMW
El segon dia de la setmana serà el torn de les etiquetes #DarrereLesCàmeresMW i #BehindTheScenesMW on els espectadors podran gaudir dels aspectes desconeguts dels Museus de Sitges. Des de com s’emmagatzemen, preserven i restauren les obres d’art a com s’organitza una gran exposició (trasllats, assegurances, muntatge d’espais) o com es prepara el material d’acompanyament i s’editen els catàlegs commemoratius.

Dimecres 9: #AmbLaMiradaDunInfantMW
Tot seguit, amb les etiquetes #AmbLaMiradaDunInfantMW i #ChildrensEyesMW els Museus de Sitges convidaran al seu públic a compartir alguns dels seus records d’infantesa entorn de l’art i els museus. Un cop d’ull al passat per a recordar activitats, visites i obres que ens van marcar sent ben petits.

Dijous 10: #EurekaMW
Just a mitjan de setmana li tocarà el torn l’etiqueta #EurekaMW. Amb ell abordarem el testimoni d’aquells artistes que han revolucionat o reinterpretat les peces d’artístiques que conformen els Museus de Sitges.

Divendres 11: #PosaliUnTitolMW
Les etiquetes #PosaliUnTitolMW i #CaptionThisMW posaran a prova els coneixements dels seguidors dels Museus de Sitges a través de les xarxes socials, animant-los a posar nom als seus espais i les seves obres.

Aquesta activitat coincidirà amb un nou acte commemoratiu de la figura de Santiago Rusiñol. Des dels Museus de Sitges us proposem una sortida cultural al cementiri de Montjuïc, assistint a una visita guiada per descobrir el seu patrimoni artístic i històric, i participant d’una ofrena floral a la tomba de Rusiñol. La sortida serà a les 9h des de l’Estació de Renfe de Sitges i culminarà a les 11h amb l’arribada al cementiri de Montjuïc.

Dissabte 12: #LartÉsATotArreuMW
El cap de setmana continuarà amb les etiquetes #LartÉsATotArreuMW i #ArtIsEverywhereMW. Amb elles us convidem a compartir imatges realitzades als Museus de Sitges amb perspectives poc comuns. Imatges als edificis, les obres i els racons des de punts de vista particulars i que permetin oferir una mirada diferent sobre l’art.

Connectat amb aquest missatge, us oferirem un documental especial sobre alguns llocs on podeu trobar obres de Santiago Rusiñol. Un vídeo que us permetrà recórrer diferents museus i centres artístics de tot el món on ens explicaran quines obres de Rusiñol formen part de les seves col·leccions. Projecció que tindrà lloc a la sala d’adiovisuals del Museu del Cau Ferrat a les 18h.

Diumenge 13: #ParaulesPelFuturMW
Finalment, els Museus de Sitges convidaran al públic, mitjançant la formulació d’una pregunta, a deixar un missatge per a futurs visitants del museu per a ajudar-los a entendre l’art contemporani amb les etiquetes #ParaulesPelFuturMW i #WordsForTheFutureMW.

Un esdeveniment que coincideix amb la commemoració del 90è aniversari de la mort de Santiago Rusiñol. Fet que suposa connectar el passat i el futur del Cau Ferrat. Us animeu a fer les vostres propostes?

En aquest marc, i a banda de les activitats mencionades, la setmana finalitzarà amb una visita literària al Museu del Cau Ferrat ambientada amb música de compositors modernistes, de 10h a 18h, i una ofrena floral al Monument de Santiago Rusiñol amb l’Associació del Ram de Tot l’Any.

Tot un conjunt d’activitats que fan que la #MuseumWeek posi en contacte a les persones amb l’art, la història i la ciència d’una forma innovadora i interactiva, proporcionant-los accés directe a museus i institucions culturals de tot el món i a les persones que hi ha darrere d’ells.

Crèdits fotogràfics

© Arxiu Fotogràfic del Consorci del Patrimoni de Sitges

Xavier Garcia, bibliotecari dels Museus de Sitges

Ajuda’ns a difondre-ho

Publicada

a

,

per

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d