Celebrem el Sant Jordi 2023 amb llibres dels Museus de Sitges

Estem d’enhorabona pel Sant Jordi 2023. Una diada cultural que enguany cau en diumenge i ens obsequia amb una mica de sol. Una oportunitat perfecta per visitar els Museus de Sitges i recórrer la seva botiga: La Puntual.

Entre les seves prestatgeries ben segur que trobareu aquell llibre que pensàveu regalar o regalar-vos. Voleu recomanacions? Aquí us deixem una llista oberta a tots els públics i tots els plans.

Celebrar l’aniversari del Cau Ferrat

L’abril de 2023 es commemorem els noranta anys de l’obertura del Cau Ferrat com a museu públic de Catalunya. En visitar-lo, podreu trobar diversos tresors dins d’una casa-museu única. I, per què no, emportar-vos l’obra que compila bona part d’aquest fons artístic.
DOMÈNECH I VIVES, Ignasi. Museu del Cau Ferrat: catàleg de pintura i obra sobre paper = painting and works on paper catalog. Sitges: Consorci del Patrimoni de Sitges, 2019. 439 p.

Aquesta obra magna, coordinada pel cap de col·leccions dels Museus de Sitges, ha comptat amb la col·laboració d’uns nombrosos d’experts. Però, si el que voleu és fer un recorregut per l’edifici i la seva història el que us recomanem és un llibre històric que ens recorda la transformació d’aquest espai en museu.
FOLCH I TORRES, Joaquim; PANYELLA, Vinyet. El Cau Ferrat i la museïtzació del modernisme. Girona: Consorci del Patrimoni de Sitges, 2013. 238 p.

Estar al dia de l’agenda d’exposicions

L’exposició ‘Els Museus Creixen‘ és l’oportunitat perfecta per gaudir de la diversitat d’obres que s’han anat incorporant al Consorci del Patrimoni de Sitges, des de la reobertura del Cau Ferrat i el Museu de Maricel, mitjançant adquisició, donació o cessió. D’entre totes elles destaquen algunes signades per artistes que ens són ben coneguts gràcies a la mostra Realisme(s) a Catalunya, 1917-1936.
SEGURANYES BOLAÑOS, Mariona; FONTBONA, Francesc; MAS, Ricard. Realisme(s) a Catalunya, 1917-1936: del Picasso clàssic al Dalí surrealista. Sitges, Valls, Barcelona, Olot: Consorci del Patrimoni de Sitges, Museu de Valls, Museu de la Garrotxa, Xarxa de Museus d’Art de Catalunya, 2019. 223 p.

Obres d’Artur Carbonell, Feliu Elias, Francesc Gimeno, Josep Mompou Pablo Picasso, Alfred Sisquella o Joaquim Sunyer, es van exposar en aquella ocasió al Museu Maricel, Sitges, del juliol a l’octubre de 2019. Però altres hem pogut redescobrir-los en mostres monogràfiques, com la dedicada a un pintor que impregna al seu art grans dosis de sentit i simbolisme: Miquel Villà i Bassols.
DOMÈNECH, Ignasi; PORTELL, Susanna; PONGILUPPI, Carles. Miquel Villà: la pintura sense atzar. Barcelona; Sitges: Viena Edicions; Consorci del Patrimoni de Sitges, 2021. 160 p.

Sentir passió pel col·leccionisme d’art

Cada mes d’octubre, el Saló d’Or del Palau de Maricel es transforma en escenari d’una trobada entre experts en el col·leccionisme artístic i es presenten les ponències de l’edició anterior. El darrer volum d’aquest d’aquesta selecció de monografies pertanyents a la col·lecció Memòria Artium va ser editada a mitjans de 2022.
BASSEGODA, Bonaventura; DOMÈNECH, Ignasi. Mercat de l’art, col·leccionisme i museus 2021. Sitges; Bellaterra: Consorci del Patrimoni de Sitges; Universitat Autònoma de Barcelona, 2022. 260 p.

No deixeu de sumar aquesta obra, que apropa l’univers de l’art a tots els públics, a la vostra biblioteca. En ella trobareu col·leccions i col·leccionistes, alguns dels quals estretament lligats a Sitges. És el cas de l’artífex d’una de les col·leccions més atípiques i diverses de la vila: Miquel Utrillo i Morlius a qui els Museus de Sitges van dedicar una exposició pel 75è aniversari de la seva mort.
PANYELLA, Vinyet. Miquel Utrillo i les arts. Sitges: Ajuntament de Sitges; Consorci del Patrimoni de Sitges, 2009. 403 p.

Commemorar aquest Any Picasso

Dins la Xarxa Picassiana de Catalunya i en el marc del 50è aniversari de la mort del pintor, el Museu de Maricel acollirà a principis de juny l’exposició ‘Rusiñol vist per Picasso’. Esdeveniment que ens recorda una altra mostra dedicada a ambdós artistes al Museu del Cau Ferrat en forma de catàleg.
VALLÈS, Eduard. Picasso i Rusiñol : la cruïlla de la modernitat. Sitges: Consorci del Patrimoni de Sitges, 2008. 211 p.

Alhora que ens acompanya en el redescobriment d’un artista total: Santiago Rusiñol. L’artista va protagonitzar una mostra inaugurada l’octubre de 2006 a Sitges i tancada l’octubre de 2007, Any Rusiñol.
CASACUBERTA, Margarida; DOMENECH, Ignasi. Rusiñol: desconegut = desconocido. Sitges : Ajuntament de Sitges … [et al.], 2006. 281 p.

Frisar recorrent el conjunt de Maricel

Fa només cinc anys, els Museus de Sitges celebraven el centenari de la finalització de les obres de construcció del conjunt Maricel. Aniversari que ens va deixar un regal únic en forma de llibre.
PANYELLA, Vinyet. Maricel: cent anys d’art i cultura a Sitges. Barcelona: Diputació de Barcelona, 2021. 407 p.

Pròximament, sumarem a aquesta obra l’edició en castellà. Un volum necessari per fer arribar a tots els públics la riquesa d’un conjunt artístic i monumental que, vist des de l’exterior, destaca per una façana rematada amb capitells escultòrics de l’artista Pere Jou i Francisco a qui els Museus de Sitges van dedicar una exposició d’abril a juny de 2011.
DOMÈNECH I VIVES, Ignasi. Pere Jou, escultor. Sitges: Ajuntament de Sitges, 2011. 223 p.

Sentir adoració pels llibres artístics

L’art del llibre durant el modernisme va omplir de petits tresors de bibliòfil el Museu de Maricel en plena pandèmia, llegant-nos un magnífic catàleg commemoratiu que recordava el treball d’artistes i artesans a cavall entre els segles XIX i XX d’abril a setembre del 2020.
QUINEY, Aitor; TRENC, Eliseu; VÉLEZ, Pilar. El Llibre català en temps del Modernisme. Barcelona, Sitges: Viena Edicions, Consorci del Patrimoni de Sitges, 2020. 233 p.

Editors, impressors, tipògrafs o enquadernadors van desfilar pel Museu de Maricel en aquella ocasió, al costat d’uns il·lustradors erigits en protagonistes d’una altra mostra entre abril i setembre de 2022. Protagonistes amb nom de dona i amb un propòsit que anava més enllà del seu art: la reivindicació de llibertats a través de llibres, revistes i cartells.
RIUS, Núria; DÍAZ DE OTAZU, Julián. Artistes compromeses amb la República: 1931-1939. Sitges: Barcelona: Generalitat de Catalunya, Consorci del Patrimoni de Sitges, Ajuntament de Sitges, Diputació de Barcelona, 2022. 200 p.

Estimar l’art floral i la seva representació

Per posar punt final a aquesta selecció bibliogràfica de Sant Jordi, no podíem deixar passar el necessari maridatge de llibres i roses. Us volem recomanar de forma especial una obra presentada al Museu del Cau Ferrat que ofereix una nova perspectiva d’un període reconegut per riquesa i diversitat artística on les pintores femenines van quedar ancorades a un gènere considerat menor i avui pren nou valor.
OLTRA ESTEVE, Consol. Quan les dones havien de pintar flors: el modernisme a Catalunya. Barcelona: Salvatella Editorial, 2022. 190 p.

Un motiu floral que ens porta cap a clàssics de la literatura catalana signats per Lola Anglada. Dues obres encapçalades per dos noms ben florals: Narcís i Margarida.
ANGLADA I SARRIERA, Lola. Narcís. Barcelona : Proa : Columna, 1993. 198 p.
ANGLADA I SARRIERA, Lola. Margarida. Barcelona: Proa : Columna, 1992. 155 p.

Quinze llibres que són una petita mostra del que trobareu a la botiga dels Museus de Sitges aquesta diada del Llibre i la Rosa. La majoria d’ells disponibles amb un 5% de descompte durant la setmana de Sant Jordi!

Crèdits fotogràfics
© Arxiu Fotogràfic del Consorci del Patrimoni de Sitges

Autor
Xavier Garcia, Bibliotecari dels Museus de Sitges

Ajuda’ns a difondre-ho

Publicada

a

,

per

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d