Un Dia Internacional dels Museus 2021 per recuperar i reimaginar l’art de Sitges

Entre el 15 i el 18 de maig tornem a celebrar el Dia Internacional dels Museus (DIM), tot i que aquest no és un any més. Enguany toca retornar-hi donant resposta una crida: conscienciar sobre la rellevància dels museus com a mitjà per a l’intercanvi cultural. Un missatge que hem de promoure i fer nostre tot l’any.

El naixement del DIM va ser una iniciativa del Consell Internacional de Museus (ICOM), l’any 1977. I des d’aleshores, aquesta ha estat una data assenyalada no tan sols per visitar els museus del país sinó també per a descobrir el paper d’aquestes institucions com a preservadors i divulgadors del patrimoni cultural.

Un espai necessari que vol promoure l’accés a una cultura segura. Per això, des dels Museus de Sitges, alhora que us convidem a visitar-nos us recomanem la reserva en línia de les vostres entrades.

Fent-ho, planificareu la vostra visita, evitareu fer cues i podreu gaudir d’un DIM 2021 en calma. Demaneu la vostra entrada abans de venir i accedireu de forma segura i respectuosa amb les mesures sanitàries.

El DIM és una oportunitat immillorable per a tornar a veure les col·leccions permanents del Museu del Cau Ferrat, el Museu de Maricel o la Fundació Stampflï, però també per a visitar el Palau de Maricel amb calma o recórrer la casa-taller de Santiago Rusiñol. Els Museus de Sitges volen fer protagonistes d’aquests dies al seu públic i mostrar als visitants els seus espais i les seves obres més universals.

Si no ens coneixeu o fa temps que no ens visiteu, aquesta és l’ocasió perfecta per tornar-hi. Si ho feu, segur que hi tornareu en setmanes vinents. Raons no us faltaran. Com la nova exposició ‘Miquel Villà, la pintura sense atzar’ a finals de maig, la celebració del 90è aniversari de la mort de Rusiñol i del Corpus de Sitges durant el mes de juny, o participar del Sitgestiu 2021 que arrencarà a principis de juliol.

Aneu reservant dates per les noves activitats dels Museus de Sitges!

DIM 2021, recuperem i reimaginem el futur dels museus

L’any 2020 ha impactat en tots els aspectes de les nostres vides i ha capgirat el món sencer fent més necessària que mai la crida per la igualtat de les persones. Reivindicació que els museus han fet seva.

El sector cultural està entre els més afectats per la Covid-19, amb conseqüències econòmiques, socials i psicològiques tant a curt com a llarg termini. Però, tot i això, la pandèmia també ha servit de catalitzador per la innovació. Fins i tot a institucions aparentment inalterables, com els museus, que no han dubtat a digitalitzar col·leccions, virtualitzar visites, difondre un ampli ventall d’activitats culturals i crear noves formes d’experiència pels seus usuaris.

Ara, superat el primer any de la pandèmia, la societat i amb ella els museus s’enfronten a un moment cabdal: fer seu el canvi i liderar-lo. Museus de tot el món han de replantejar-se la seva relació amb el públic, oferir nous formats de continguts i refermar el seu paper com a pilars de l’accés igualitari a la cultura.

El lema del Dia Internacional dels Museus 2021 és “El futur dels museus: Recuperar i reimaginar“ i amb ell institucions, professionals i públic estan convidats a trobar noves iniciatives, models i solucions pels reptes que els museus tenen per davant.

Un Dia Internacional dels Museus de Sitges

Entre el 15 i el 28 de maig, en el marc del Dia Internacional dels Museus 2021, els Museus de Sitges han preparat una agenda d’activitats.

Dissabte 15 de maig

El DIM 2021 arrencarà el 15 de maig, de 12h a 14h, amb una cita radiofònica. El programa de la Cadena SER “Tot és comèdia“, conduït per Rosa Badia, es traslladarà al Palau de Maricel en una sessió oberta a tots els públics.
Activitat amb entrada lliure i aforament limitat. Reserveu localitat.

També el 15 de maig, a les 19h, podreu assistir a l’activitat ‘Paisatges sonors‘ al Museu de Maricel. Una breu visita entre una selecció d’obres acompanyada per un bany de sonoritats al Mirador de Maricel. Amb aquesta proposta, els Museus de Sitges volen promoure el benestar emocional a través d’una combinació pictòrica i musical a càrrec d’Assumpta Montserrat i Rull i d’Oliver Daniel Solano Watson.
Activitat amb accés gratuït i aforament limitat. Reserveu entrada.

Terrassa del Palau de Maricel de Sitges

Finalment, el 15 de maig, de 20h a 23h, se celebrarà la Nit dels Museus. Una iniciativa que tindrà lloc al bell mig del cap de setmana i fora de l’horari habitual. Fet pel qual us demanem programar amb temps la vostra visita als Museus de Sitges.
Activitat amb accés gratuït i aforament limitat. Reserveu plaça.

Diumenge 16 de maig

El 16 de maig començarà amb una jornada de Portes obertes als Museus de Sitges. Matí i tarda al Museu del Cau Ferrat i el Museu de Maricel, de 10h a 19h, i únicament durant el matí al Palau de Maricel i a la Fundació Stämpfli, de 10h a 14h.
Activitat amb accés gratuït i aforament limitat. Reserveu entrada.

La tarda del 16 de maig està reservada per la participació en família a un Joc de Pistes. Repte obert a totes les edats i programat segons l’horari de cada museu que quedarà instaurat a partir d’ara. Podran participar totes aquelles famílies que, a través dels dispositius mòbils dels pares, ho sol·licitin a la pàgina web dels Museus de Sitges.
Activitat amb accés gratuït i aforament limitat. Reserveu localitat.

Dilluns 17 de maig

El 17 de maig, a les 20h, esteu convidats a una representació inspirada en l’obra de Salvador Dalí que va il·lustrar l’infern de la ‘Divina Comedia’. Una peça creada i interpretada per l’actor Martin Lewton amb motiu del 700è aniversari de la mort de Dante Alighieri. La performance, titulada ‘Circles of hell‘ (Cercles de l’infern), tindrà lloc al Saló d’Or del Palau de Maricel a les 20h.
Activitats amb accés gratuït i aforament limitat. Reserveu localitat.

Dimarts 18 de maig

El 18 de maig és el gran dia del DIM 2021 per la celebració del Dia Internacional dels Museus. Fet pel qual els Museus de Sitges us ofereixen una jornada de portes obertes al Museu del Cau Ferrat i al Museu de Maricel, de 10h a 19h.
Activitat amb accés gratuït i aforament limitat. Reserveu plaça.

El matí del 18 de maig, a les 10,30h, els Museus de Sitges i l’Hospital de Sant Joan de Sitges volen donar la benvinguda a un dels col·lectius més afectats per la pandèmia: la gent gran. Àvies i avis estan convidats a una visita guiada al Cau Ferrat.
Activitat amb accés gratuït i aforament limitat. Reserveu plaça.

La tarda del 18 de maig, a les 18h, és el moment de donar visibilitat a les dones artistes que formen part de les col·leccions dels Museus de Sitges. Una visita guiada al Cau Ferrat en Clau de gènere a càrrec d’Alba López i Núria Araüna.
Activitat amb accés gratuït i aforament limitat. Reserveu plaça.

L’agenda del 18 de maig acabarà, a les 20h, amb una nova representació de ‘Circles of hell‘ (Cercles de l’infern), interpretada per Martin Lewton al Saló d’Or del Palau de Maricel.
Activitat amb accés gratuït i aforament limitat. Reserveu entrada.

Dimecres 19 de maig

El dia 19 de maig, a les 10,30h, per iniciativa dels Museus de Sitges i l’Hospital de Sant Joan de Sitges la gent gran estarà convidada a un taller d’adults a l’Hospital Sant Joan.
Activitat amb accés gratuït i aforament limitat. Reserveu plaça.

Dissabte 22 de maig

El DIM 2021 es tancarà el 22 de maig, de 10 a 14h, amb una Jornada sobre cinema i Sitges com a plató. Trobada que amb el títol ‘Un poble de pel·lícula‘ tindrà al Saló d’Or del Palau de Maricel on reunirà escriptors i experts com: Bob Yareham, Jaume Palau, John Carlin, Francesc Borderia o Margarida Araya.
Activitat amb accés gratuït i aforament limitat. Reserveu localitat.

Una agenda d’activitats per tornar als museus i participar amb ells dels nous reptes de futur: recuperar i reimaginar.

Crèdits fotogràfics

© Arxiu Fotogràfic del Consorci del Patrimoni de Sitges

Xavier Garcia, bibliotecari dels Museus de Sitges

Ajuda’ns a difondre-ho

Publicada

a

,

per

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d