Superada la pandèmia, com seran els museus post-covid?

No tots els equipaments culturals han reobert les seves portes després del tancament provocat a mitjans de març per la Covid-19. Tot i això, la gran majoria de museus han mantingut el vincle amb el públic, oferint visites virtuals, vídeos temàtics, activitats per a tota la família i publicacions a través de xarxes socials.

Ara que molts centres museístics, grans i petits, tornen a treballar d’acord amb les noves mesures sanitàries toca anar un pas més enllà i pensar com serà el dia a dia durant els mesos de contenció de la pandèmia. l sobretot, imaginar com seran els museus post-covid.

Mentre cinemes, teatres, sales de concerts i activitats esportives reobren al públic amb limitacions d’aforament, els centre museístics han esdevingut des de fa mesos un pilar perquè tothom pugui apropar-se al patrimoni cultural en uns moments difícils. En un lloc on gaudir dels relats i les col·leccions que ens recorden la seva història. I qui sap si en el banc de proves de com serà el turisme cultural després del coronavirus.

Quan acabi la pandèmia, com seran els museus post-covid?

Museus oberts en temps de contenció

Durant part de la tardor, el Govern ha mantingut tancada la restauració, i ha suspès activitats extraescolars, moltes competicions esportives no professionals i actes culturals, a més de reduir l’aforament a d’altres serveis.

En aquest context, les opcions de lleure durant les primeres setmanes de novembre han quedat molt limitades. Especialment durant els caps de setmana pel confinament municipal. Unes mesures per a la contenció de la transmissió de la covid-19 que fan dels museus l’últim reducte cultural per “gaudir de l’art i del pensament“, apuntava Jordi Camps Linnell al Diari Avui, i “d’evadir-nos per una estona d’aquests temps tan estranys que ens ha tocat viure“.

Les noves mesures de restricció pels museus estableixen un aforament limitat al 33%, així com l’anul·lació de les activitats habituals. I el compliment de totes les mesures sanitàries que ha establert al Procicat. És a dir: ús obligatori de mascareta, disponibilitat de gel hidroalcohòlic a l’entrada i sortida del recinte i manteniment d’una distància de seguretat de 2 metres.

Condicions necessàries per promoure la #culturasegura, i que han motivat als museus per seguir renovant la seva oferta amb exposicions variades i de gran qualitat. Tot i l’ajornament inicial a la tardor d’algunes de les mostres que s’haurien d’haver inaugurat durant la primavera.

Exposicions connectades en xarxa a Sitges

De la mateixa manera que han continuat oberts al novembre monuments (edificis patrimonials, cases museu…), biblioteques, galeries d’art, llibreries o centres i espais artístics, els museus han volgut mantenir la seva activitat per donar vida a la cultura.

Primer és la salut i després la cultura perquè la cultura és salut“, va afirmar recentment la consellera de Cultura Àngels Ponsa. Per això, tal com es van cancel·lar les activitats presencials del Dia Internacional dels Museus el passat 18 de maig, també va quedar suspesa la Nit dels Museus del 14 al 15 de novembre.

Vol dir això que els Museus de Sitges renuncien a la seva agenda d’activitats? Res més lluny de la realitat. Si durant les setmanes del confinament, els museus van traslladar a la xarxa el gruix de les seves activitats i col·leccions, des que van reobrir portes, el passat 9 de juny, s’han abocat al seu públic amb tot un conjunt de propostes. Com la vintena d’activitats de Sitgestiu 2020, el projecte RecuperART-19, la 9a Jornada Mercat de l’Art, Col·leccionisme i Museus o les Jornades Europees de Patrimoni Sitges 2020.

Així com la represa de la presentació de ‘La Peça del Mes‘, que va quedar cancel·lada temporalment per les noves mesures sanitàries, i la inauguració de noves exposicions tan temporals («Mirem el passat», «L’home nu, tot despullant els arquetips de la masculinitat» i «José Segrelles, mestre de la fantasia») com permanents. Que és el cas de la nova mostra present al Museu de Maricel fins al 28 de febrer de 2021: «El llibre català en temps del modernisme».

La pandèmia no ha pogut amb la celebració anual del Dia de l’artista que cada 23 d’octubre commemora l’arribada de Santiago Rusiñol a la vila de Sitges. Ni tampoc amb la intensa activitat del departament d’educació dels museus que ha estrenat el nou Racó Familiar i Educatiu.

De retrobar persones a atreure nous públics

La importància dels museus com a mediadors culturals i l’impacte del turisme en la seva projecció internacional fa que hagin d’estar tan a prop del públic com sigui possible. Sitges, per exemple, com a vil·la marinera participarà de la X Jornada de debat de la Xarxa dels Museus Marítims de la Costa Catalana el pròxim dia 3 de desembre.

Però tampoc cal deixar de buscar noves fórmules. Els museus, en tant que caus culturals durant el confinament, van aprofitar les eines digitals per oferir visites virtuals i arxius audiovisuals que fessin més accessible la seva proposta. Mentre alguns museus volen acabar amb les audioguies, l’accessibilitat virtual pel llenguatge de signes i presencial mitjançant l’acompanyament dels guies continua sent necessària.

Compartir vídeos, podcasts i visites virtuals en 360º se suma a l’accés des de Google Arts & Culture, ampliant la seva activitat a través de les xarxes socials i del seu propi lloc web. Però no han d’aturar-se aquí i han d’anar un pas més enllà de l’exposició d’obres en la seva estratègia digital i en l’aposta per la interacció amb el públic ‘en línia’.

El museu té una funció social que li permet connectar persones, però també ha de fomentar la participació i la col·laboració, fent compartir, experimentar i opinar a la gent. Ja sigui a través de reptes en grup o d’aportacions personals.

Els Museus de Sitges, a conseqüència de la pandèmia han pogut retrobar-se amb el públic més local i amb les tradicions més pròpies, oferint per exemple la possibilitat de gaudir el Maridatge d’Art i Vins amb un tast de malvasia als museus.

Què ens oferiran els museus post-covid?

De totes maneres, encara que el museu s’hagi tornat digital, la majoria de coses continuen passant entre les seves parets.
Quines noves propostes culturals podrien sortir dels museus post-covid? La resposta no és única i cada centre pot tenir la seva fórmula.

Però algunes idees ja comencen a sorgir amb força, com replantejar les exposicions segons qüestions socials, oferint informació sobre problemes que inquieten com la qüestió mediambiental.

O reunir diversos actors de l’àmbit museístic per crear cercles de reunions i discussions improvisades dintre del mateix edifici. I així escoltar les inquietuds i explicar que fa un curador d’art, un restaurador de museu o un registrador de col·leccions.

O fins i tot, fer servir la tecnologia per estendre el vincle amb els visitants, diversificant l’oferta cultural dels museus amb altres equipaments externs.

El repte està a reinventar-se per sobreviure a l’era post-covid. Us animeu a donar-nos noves idees?

Crèdits fotogràfics

© Arxiu Fotogràfic del Consorci del Patrimoni de Sitges

Xavier Garcia, bibliotecari dels Museus de Sitges

Ajuda’ns a difondre-ho

Publicada

a

,

per

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d