Nova Jornada Mercat de l’Art, Col·leccionisme i Museus 2024

Des de polítics i economistes a amants de l’art i públic en general, tothom considera que l’art cau fora del raonament i el càlcul econòmic. Tot i això, no podem negar que existeix l’economia de la cultura, en general, i de l’economia de l’art en particular.

És per aquest motiu que la incertesa econòmica ha acabat per frenar el nombre de subhastes i de vendes a escala global tant l’any 2023 com el 2024. Però, vol dir això que l’interès pel mercat de l’art ha disminuït? Res més lluny de la realitat. Mentre països com els Estats Units i la Xina han encapçalat el nombre de transaccions mundial, artistes com Pablo Picasso i Salvador Dalí han liderat el medaller dels artistes amb més obres venudes durant l’últim any.

Lluny d’aquestes xifres milionàries, que fluctuen d’un any per l’altre, el mercat de l’art, del col·leccionisme i dels museus continua estant en boca i despertant l’interès dels experts, dels amants de l’art i del públic en general. Només cal fer atenció a les dues darreres Jornades del Mercat de l’Art, Col·leccionisme i Museus celebrades a Sitges.

Tant la passada edició del 2023 com la nova edició del 2024 han esgotat les entrades per assistir a la presentació de les ponències que anualment té lloc al Saló d’or del Palau de Maricel. I que també sumen més d’un miler de visualitzacions anuals a través de les xarxes socials dels Museus de Sitges. Així com un fort impacte mediàtic que no només ha disparat la quantitat de mencions en premsa sinó que també ha arribat a impulsar la celebració d’una exposició, com ha estat ‘La figura emmarcada. Obres de la Col·lecció Casacuberta Marsans’ que ha tingut lloc a la sala Vaixells del Palau de Maricel del 5 de juliol al 29 de setembre de 2024.

Cada 15 d’abril, Dia Internacional de l’Art, la Unesco destaca la seva importància universal tot recordant que “l’art fomenta la creativitat, la innovació i la diversitat cultural, jugant un paper crucial en la difusió del coneixement i el foment de la curiositat i el diàleg; però també té el poder de proporcionar comoditat i visió en temps de crisi i dificultat.”

En aquest context, la Jornada Mercat de l’Art, Col·leccionisme i Museus, organitzada pels Museus de Sitges amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona i la coordinació de Bonaventura Bassegoda i Ignasi Domènech, dóna a conèixer un ampli ventall de col·leccions, tant públiques com privades. En ella es desvelen detalls sobre la seva creació i evolució al llarg dels anys. Particularitats que lluny de despertar no només desperta l’interès dels historiadors de l’art, sinó que també atreu al gran que s’estima el patrimoni i l’art.

Aquesta tretzena Jornada Mercat de l’Art, Col·leccionisme i Museus tindrà lloc el divendres 18 d’octubre ofereix fins a set ponències a càrrec de diferents referents dins del món de les arts a Catalunya i fa atenció a diferents col·leccions vinculades amb el mercat de l’art del país. Una densa agenda que se celebrarà entre les 9.30 h i les 16 h, donant espai per a l’anunci del llibre de la Jornada Mercat de l’Art, Col·leccionisme i Museus 2023, la presentació dels nous treballs donats a conèixer i el debat entre experts i públic.

L’agenda de la jornada arrencarà amb dues ponències diferents: ‘Nuevas aportaciones a la Colección de Arte Muñoz Ramonet’, a càrrec del periodista i investigador José Ángel Montañés; i ‘La probitat de l’art. La Col·lecció de dibuix de Manuel Puig’, que correspondrà a l’historiador de l’art i antiquari Artur Ramon.

Després d’una pausa pel cafè es donaran a conèixer tres treballs més: ‘La Col·lecció del Dr. Joan Malagelada Benaprés’, a càrrec responsable de la col·lecció de ceràmica de la Fundació La Fontana Maria Antonia Casanovas; ‘La Col·lecció Arnó-Vila’, que presentarà el doctor i catedràtic en història de l’art per la Universitat Autònoma de Barcelona Bonaventura Bassegoda; i ‘Orígens de les col·leccions del Museu de l’Empordà’, a càrrec de la historiadora de l’art i doctora en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra Mariona Seguranyes.

Cinc ponències que culminaran amb una estona de debat obert just abans del descans pel dinar per, tot seguit, oferint-se tot seguit els dos darrers treballs del dia. D’una banda, ‘La construcció de les col·leccions del Museu del Joguet de Catalunya’, a càrrec de la conservadora del Museu del Joguet de Catalunya Eva Pascual; i, d’altra banda, ‘Inventario de las pinturas ibéricas en las colecciones públicas francesas: el programa RETIB. Presentación y estado de la cuestión’, a partir d’un estudi de la investigadora associada a la Universitat CY Cergy Paris Elsa Espin.

Finalitzades aquestes dues ponències, l’acte culminarà amb un últim moment pel debat i la clausura de la 13a. Jornada Mercat de l’Art, Col·leccionisme i Museus.

Crèdits fotogràfics
© Arxiu Fotogràfic del Consorci del Patrimoni de Sitges

Autor
Xavier Garcia, Bibliotecari dels Museus de Sitges

Ajuda’ns a difondre-ho

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d