‘La figura emmarcada’ que ens endinsa en la Col·lecció Casacuberta Marsans

El col·leccionisme va ser un dels mitjans de confluència entre el desig de recopilar objectes i el vessant artístic de Santiago Rusiñol. Aquesta passió per col·leccionar i promoure les arts és una afició compartida per diverses famílies catalanes i que perviu generació rere generació.

Amb l’objectiu de donar a conèixer part del seu patrimoni artístic, els Museus de Sitges ha engegat un programa d’exposicions temporals que dona visibilitat a algunes de les col·leccions familiars més interessants i alhora desconegudes del nostre país.

L’esdeveniment va arrencar l’any 2023 amb una mostra dedicada a la col·lecció dels hereus de Josep Bertran i Musitu de qui es va exposar una selecció d’obres sota el títol ‘La Col·lecció Bertrán. La memòria d’un llegat familiar’ a la Sala Can Rocamora del Museu de Maricel. Un any més tard, el programa continua amb una nova i sorprenent exposició sobre la col·lecció d’art de Fernando Casacuberta i Coty Marsans que posseeixen un conjunt de peces que abracen des del segle XII a l’actualitat.

La col·lecció Casacuberta Marsans ja va ser protagonista d’una de les ponències de la 12a Jornada Mercat de l’art, Col·leccionisme i Museus que va anar a càrrec d’Álvaro Casacuberta i Cèlia Querol. Un fet que va tenir repercussió en la premsa catalana i que mesos més tard ha donat lloc a una mostra que suposa també la recuperació de la Sala Vaixell del Palau de Maricel com a espai expositiu dels Museus de Sitges.

En aquesta ocasió, però, l’exposició permet aprofundir en la col·lecció des d’una altra perspectiva. Sota el títol “La figura emmarcada. Obres singulars de la Col·lecció Casacuberta Marsans“, els Museus de Sitges mostren al públic per primera vegada una acurada selecció del conjunt d’obres que conforma una de les col·leccions privades més destacades de Catalunya.

La mostra exhibeix 21 pintures que abasten des de l’art gòtic a l’art modern on el marc pren importància com a element fonamental de l’art. Tot demostrant la transcendència del marc com a element integrat dins l’obra, no com a accessori de la pintura, fins al punt de poder ser considerat com a obra d’art per si sol.

És per aquest motiu que a la vintena de pintures s’acompanya d’una trentena de marcs exposats en solitari. Fet que fa valdre la seva importància artística, històrica i patrimonial, en sintonia amb l’estudi recent del marc dels quadres com una altra de les belles arts. Un objecte que a més d’aportar consistència a l’obra, també li transmet el valor estètic inherent al període i la tècnica que va ser creat. Facilitant així un diàleg entre la pintura i el revestiment.

Les obres exposades abracen un extens marc cronològic que ens permet recórrer des de l’art gòtic fins a la pintura hispànica de les acaballes del segle XIX. Un conjunt de 21 pintures de les prop de 200 obres que conformen la col·lecció Casacuberta Marsans.

Entre els artistes medievals de catalans destaquen Jaume Serra, Lluís Borrassà i Joan Reixach, a qui acompanyen coetanis valencians com Jaume Bacó / Jacomart o el Mestre de Perea. Així com altres artistes espanyols de la talla de Luis de Morales, Juan Bautista Maíno, Alonso Cano, Mateo Cerezo o el napolità Andrea Vaccaro.

Artistes de les darreries de l’art gòtic que dialoguen amb d’altres nascuts cinc segles més tard amb una gran sintonia. Destacant entre aquests últims pintors d’arreu de l’Estat, com Pablo Gargallo, Ignacio Zuloaga o José Gutiérrez Solana al costat d’artistes del país com Josep M. de Togores, Isidre Nonell, Hermen Anglada-Camarasa, Joaquim Sunyer o Francesc Gimeno.

En definitiva, “La figura emmarcada: obres de la col.lecció Casacuberta Marsans” ens obsequia amb un viatge a través del temps entre dues grans etapes històriques, i de l’espai entre la pintura i el marc com a objectes artístics.

Un recorregut en el que ens acompanyen el cap de Col.leccions dels Museus de Sitges Ignasi Domènech i la historiadora de l’art Nadia Hernández, com a comissaris de la mostra. Al costat de l’expert en marcs d’època Horacio Pérez-Hita. Autors del catàleg que acompanya aquesta mostra que es podrà visitar fins al 29 de setembre a la recuperada Sala Vaixells del Palau de Maricel de Sitges.

Us hi esperem!

Bibliografia bàsica

BURDEUS, Joan. ‘Ampliació sitgetana del camp de batalla del quadre’ , a: Nuvol.com, 01/08/2024. En línia: https://www.nuvol.com/art/ampliacio-sitgetana-del-camp-de-batalla-del-quadre-392881
CASAS, Josep Maria. ‘Casacuberta Marsans, la discreta família barcelonina que obrirà un museu en un dels seus palaus’, a: ElNacional.cat, 28 de gener de 2024. En línia: https://www.elnacional.cat/oneconomia/ca/empreses/casacuberta-marsans-familia-museu-palaus_1151193_102.html
‘La figura emmarcada. Nova exposició per parlar del paper clau i humil dels marcs en els quadres’, a: Radio Maricel, 05/07/2024. En línia: https://www.radiomaricel.cat/la-figura-emmarcada-nova-exposicio-per-parlar-del-paper-clau-i-humil-dels-marcs-en-els-quadres/
MÉNDEZ, Nerea. ‘700 años de arte español en la Colección Casacuberta Marsans’, a: ArsMagazine.com, 09/07/2024. En línea: https://arsmagazine.com/700-anos-de-arte-espanol-en-la-coleccion-casacuberta-marsans/
PALAU, Maria. ‘La col·lecció Casacuberta obre seu al Gòtic’, a: ElPuntAvui.com, 7 octubre 2023
https://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/2341394-la-col-leccio-casacuberta-obre-seu-al-gotic.html
PANYELLA, Vinyet. ‘‘La dona de les taronges’ i altres belleses del retrat’, a: L’Eco de Sitges, 15/07/2024. En línia: https://lecodesitges.cat/la-dona-de-les-taronges-i-altres-belleses-del-retrat/
RAYÓN, Fernando. ‘Casacuberta Marsans de las tablas góticas a Jaume Plensa’, a: Ars magazine: revista de arte y coleccionismo, Nº. 62, 2024, p. 120-130.
RIBAS TUR, Antoni. ‘Quan el marc és gairebé tan valuós com la pintura’, a: Ara.cat, 04/08/2024. En línia: https://www.ara.cat/cultura/art/marc-valuos-pintura-museu-maricel-figura-emmarcada-casacuberta-marsans_1_5106986.html
VELASCO, Alberto. ‘Les joies dels Casacuberta-Marsans’, a: La República. El Punt Avui, 13 d’octubre de 2023. En línia: https://www.lrp.cat/lrp-arts/article/2342625-les-joies-dels-casacuberta-marsans.html

Crèdits fotogràfics
© Arxiu Fotogràfic del Consorci del Patrimoni de Sitges

Autor
Xavier Garcia, Bibliotecari dels Museus de Sitges

Ajuda’ns a difondre-ho

Publicada

a

,

per

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d